h

Geen evangelische basisschool in Oss

18 februari 2005

Geen evangelische basisschool in Oss

In de raadsvergadering van 17 februari werd het voorstel tot het instellen van een hoger beroep tegen de stichting van een evangelische basisschool in Oss besproken. Alleen het CDA wil was tegen. SP-raadslid Mari-Anne Marijnissen sprak de volgende tekst uit:

Mari-Anne MarijnissenDe SP is voor betaalbaar openbaar onderwijs. Onderwijs voor alle kinderen, van welk geloof of huidskleur dan ook. Een evangelische school wordt een (dure) witte school. We zijn op dit moment hard aan het werk om de eensgezindheid onder alle ossenaren te bevorden en geen hokjes denken te creëren.

En waar begint samen werken en samen spelen: Juist op school. Er is onlangs tussen alle basisscholen in Oss een convenant gesloten om zwarte en witte scholen tegen te gaan. De evangelische school zou zo’n convenant moeten ondertekenen. Als ik de beginselen, en het aannamebeleid van andere Evangelische scholen in Nederland lees, vrees ik het ergste.

Ik vind de oprichting van een Evangelische school in Oss in tegenspraak met ons beleid van integratie, en emancipatie van verschillende Ossenaren en dan denk ik aan vrouwen, homo’s, moslims, katholieken, protestanten, enz. Zolang een vrouw nog niet eens lid mag worden van de politieke partij, de SGP, die dezelfde grondslagen heeft als de evangelische scholen, ben ik tegen evangelisch onderwijs.

En als de voorzitter van de op te richten Evangelische School zich zo negatief uitlaat over Oss en haar inwoners, zou hij de eer aan zichzelf moeten houden en zijn school niet in Oss moeten willen.

Deze negatieve uitlatingen zal ik even toelichten: Er stond op de website een stuk van deze voorzitter:

  • ”Zoals u wellicht weet is Oss een Rooms katholieke stad. Zo profileert Oss zich ook: katholiek en SP. Jan Marijnissen woont hier vlakbij . Deze identiteit van Oss kenmerkt zich door uitbundig Carnaval vieren, veel bijgeloof, kermissen en occultisme, Ook staat Oss bekend om haar geweldsdelicten.”
  • ”We hebben geloof voor een groot werk dat Oss in deze zondige stad gaat doen.”
  • ”Oss is een zondige, goddeloze stad, waarin alleen Gods licht, Jezus, de duisternis kan laten wijken. Een bijbelgetrouwe school is daarin onmisbaar.”

Aldus de heer De Groot.
Meneer de Voorzitter:
Ik vier Carnaval, ben dol op de kermis, ben getrouwd met Jan Marijnissen. Ik moet dan wel de conclusie trekken dat ik zondig ben, en velen hier in de Raad met mij!!!!!!

Nu heeft minister Van der Hoeven besloten om het beroep van de stichting gegrond te verklaren en dat de evangelische school opgenomen moet worden in het plan van scholen. Naar onze mening is er niet goed omgesprongen met de belangstellingspercentages. Wij geloven niet dat er daadwerkelijk voldoende leerlingen de school zullen gaan bezoeken. De leerlingprognose is volgens mij niet valide.

Het voedingsgebied, de vergelijking van de gemeentes en de afstand van 20 km staat ter discussie. Nu stelt het college voor om tegen de beslissing van de minister in beroep te gaan. De SP steunt dit van harte en hoopt op een positieve uitslag.

U bent hier