h

Osse huisarts Anneke de Bres bij huisartsenactie

22 januari 2005

Osse huisarts Anneke de Bres bij huisartsenactie

Het dreunt nog een beetje na in mijn oren. Het was vol, heel erg vol in de jaarbeurshal 12 in Utrecht. De Nederlandse huisartsen waren daar vanmiddag bijeen. Voor één middag werd de praktijk aan een collega overgelaten, die daarmee ook zijn steentje bijdroeg aan dit eensgezinde protest van de huisartsen.

Waarom zijn de huisartsen in verzet? Dat ligt aan de huidige regering, die naar onze mening de huisarts het werken dwarsboomt. Ongevraagd worden er allerhande regelingen over ons uitgestort, en moeten wij allemaal contracten afsluiten met heel veel verschillende zorgverzekeraars.
Door die regelingen en voorschriften waar wij mee moeten werken komt onze aandacht voor de patiënt in de knel. En dat is iets, dat wij niet willen laten gebeuren. Daarom ons doel: iedere Nederlander een eigen huisarts, dicht in de buurt, die zijn vak verstaat en die tijd heeft voor de patiënten.

Anneke de BresWij, de huisartsen van Ons Medisch Centrum, waren er ook. Samen met mensen van de SP- afdeling Utrecht werden er flyers uitgedeeld bij de ingang, om iedere huisarts te laten weten, dat de SP hun actie steunt. En om het Manifest: Zorg is geen Markt onder de aandacht te brengen. Dat viel in goede aarde. Op allerhande manieren kwam in de verhalen uit de praktijken naar voren, dat de markt in de zorg niet werkt.

Huisartsen willen samenwerken en niet concurreren; wij willen iets te zeggen hebben over ons eigen werk, en niet in de krant lezen, dat de zorgverzekeraar vindt, dat wij wel 700 patiënten meer kunnen verzorgen, zonder extra hulp. Huisartsen van nu willen vooral ook tijd hebben voor hun patiënten die dat nodig hebben. Om het er over te kunnen hebben, waardoor mensen in de knel zijn gekomen, en wat je daartegen kan doen.

Ik moet zeggen: dit heb ik in de 30 jaar dat ik nu huisarts ben niet eerder meegemaakt. Ons Medisch Centrum werd ooit opgericht, juist om die tijd en aandacht aan de patiënten te kunnen geven, en ze niet na 3 minuten met een recept de deur uit te hebben. Om ook het verband tussen ziekte en klachten en de sociale omstandigheden (hoe je woont, of je werk hebt, hoe dat gaat, of je eenzaam bent) in ogenschouw te nemen, en er zo nodig iets aan proberen te veranderen. En nu komen alle Nederlandse huisartsen in actie, omdat de minister dat wat in die 30 jaar is opgebouwd om zeep dreigt te helpen!

Ook de politieke partijen namen deel aan de discussie deze middag. Voor de SP natuurlijk Agnes Kant. Haarscherp werd de CDA huisarts en Tweede Kamerlid Siem Buijs voorgehouden, dat zoiets idioots als een No Claim systeem absoluut niet past bij goede zorg: wie laat nu de chronisch zieken en gehandicapten een bonus bijeen sparen voor gezonde mensen!! Ook de vertegenwoordigers van Groen Links en de PvdA daagden het CDA en de VVD uit: als jullie zeggen dat de huisarts moet blijven, zeg dat dan ook in de Tweede Kamer. Dan is het probleem van de huisartsen nu opgelost! De zaal wilde het ook weten van hun collega Buijs, of hij achter onze punten staat, en scandeerde: Ja of Nee? Helaas, het werd geen nee, maar ook geen volmondig Ja.

En zo gingen we weer terug, vastberaden om de eenmaal gegroeide eensgezindheid vast te houden, totdat we er zeker van kunnen zijn, dat ons doel wordt bereikt: iedere Nederlander een eigen huisarts, dicht in de buurt, die zijn vak verstaat en die tijd heeft voor de patiënten. En zo hoort het ook.

Anneke de Bres, Huisarts Ons Medisch Centrum

U bent hier