h

Stijging tarief Taxihopper onaanvaardbaar

28 november 2004

Stijging tarief Taxihopper onaanvaardbaar

Alweer zijn de tarieven voor de het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer “de Taxihopper”fors gestegen. Een verhoging van maar liefst 40% bovenop de eerdere structurele verhoging dit jaar. De reden van deze verhoging is volgens de Provincie de overschrijding van het beschikbare subsidiebedrag voor deze vorm van openbaar vervoer.

Cees GrootDe overschrijding is overigens het gevolg van het succes van dit vervoersysteem, zoals ook door de voorzitter van de stuurgroep is aangegeven, maar liefst 64.000 reizigers per maand maken van dit vervoersysteem gebruik. Nu blijkt dat het succes kennelijk niet was voorzien en dat er domweg te weinig geld door de provincie voor is uitgetrokken. Eerdere maatregelen van de Provincie hebben de grote toename voor dit vervoersysteem al proberen af te remmen; zo is bijvoorbeeld het groepsvervoer tegen gereduceerd tarief al afgeschaft.

Openbaar vervoer is een taak van de provincie. Het mag dus niet zo zijn dat de provincie bij gebleken succes, de handen ervan aftrekt uit overweging van kostenoverschrijding door verkeerde inschatting of budgettering. Onaanvaardbaar is het om de onvoorziene kostenstijging eveneens af te wentelen op de betrekkelijk kleine groep die noodgedwongen van dit soort vervoer gebruik moet maken, de gehandicapten en de ouderen. Toch al een groep die onredelijk zwaar wordt getroffen door allerlei bezuinigingsmaatregelen en zij kunnen dit er echt niet bij hebben.

Voor de goede orde: de Provincie ontvangt grote bedragen uit de opcenten van de wegenbelasting. Een deel van dat geld moet en kan besteed worden aan bevordering van de mobiliteit. Juist het CVV de TaxiHopper zou (de oorspronkelijke bedoeling) de oplossing bieden voor de noodzakelijke mobiliteit van de ouderen en gehandicapten, maar helaas neemt binnen die groep het CVV gebruik af. Deels door het niet oplossen van klachten, zoals het niet vast zetten van rolstoelen, het niet op tijd rijden, enz., maar vooral ook door de voortdurend stijgende kosten.

Laat het college van Gedeputeerden nu eens tonen dat er meer nodig is dan asfalt voor een goede mobiliteit en dan vooral denken aan de nu gedupeerden.

Cees Groot, raadslid SP

Dossier Openbaar vervoer

U bent hier