h

Enquête: Berghemse bevolking vóór schoolkeuzevrijheid

29 november 2004

Enquête: Berghemse bevolking vóór schoolkeuzevrijheid

Afgelopen vrijdag bood Henk van Schijndel (raadslid SP-fractie) namens de SP het rapport Berghemse bevolking kiest voor schoolkeuzevrijheid aan voorzitter H. Rijkers van het SKBO (Stichting Katholiek Basisonderwijs) aan. In dit rapport wordt verslag gedaan van de huis-aan-huis-enquête die de SP in samenwerking met ouders v.d.Mettegeupel-Piekenhoef de afgelopen weken onder 322 inwoners van Berghem-Zuid hield. De belangrijkste uitkomst is, dat maar liefst 85% van de geënquêteerden vindt dat ouders in Berghem moeten kunnen kiezen uit tenminste twee verschillende scholen, zoals katholiek of openbaar.

EnquêteVelen noemen het vanzelfsprekend dat, gezien de verwachte groei aan inwoners, óók een openbare school tot het scholenaanbod in Berghem behoort. Opmerkelijk is verder dat meer dan eens gepleit wordt voor het opheffen van bijzonder onderwijs of samengaan van katholiek en openbaar onderwijs onder één bestuur.

Aanleiding voor de enquête was het standpunt dat het SKBO inneemt inzake het voortbestaan van de openbare basisschool Mettegeupel in de nieuwe wijk Piekenhoef. Het SKBO stelt dat het niet in het belang van SKBO is, om mee te werken aan het open houden van een openbare school in Berghem. Met respect voor de uitspraak van de rechter, die het SKBO op procedurele gronden in het gelijk stelt, ziet de SP-raadsfractie het echter als haar taak om het belang van héél Oss te behartigen, inclusief het belang van de Berghemse bevolking.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad (te weten alle partijen behalve het CDA) heeft zich in het verleden uitgesproken vóór een openbare school in de nieuwe wijk Piekenhoef. Dit zou in onderling overleg tussen de beide besturen OOG en SKBO heel goed mogelijk zijn: in de grote nieuwe school die gebouwd gaat worden, kunnen uitstekend twee verschillende denominaties (katholiek en openbaar) ‘samenwonen’ en in goede harmonie de algehele onderwijskwaliteit versterken. De gemeenteraad ging ervan uit, met haar standpunt recht te doen aan de wens van een aanzienlijk deel van de Berghemse bevolking. De huis-aan-huis-enquête in Berghem-Zuid, waar veel relatief jonge gezinnen wonen, bevestigt nu dit standpunt van de gemeenteraad.

De heer Rijkers van het SKBO heeft bij ontvangst van het rapport toegezegd dat het katholieke schoolbestuur de uitkomsten van de enquête zal bestuderen en dat het in de loop van volgende week met een reactie komt.

Dossier Onderwijs

U bent hier