h

Ingezonden brief van Mari-Anne Marijnissen: Telpuzzel

29 september 2004

Ingezonden brief van Mari-Anne Marijnissen: Telpuzzel

"Gaaf, we hebben een nieuwe puzzel", roepen mijn leerlingen in koor. Het is een telpuzzel. (voorbereidend rekenen) Iedereen wil hem wel leggen. Op één ochtend wordt hij wel 3 keer gebruikt. En dat gaat zo jaren door.

Mari-Anne MarijnissenMaar oh jee, na 4 jaar is er een puzzelstukje kapot (versleten).Werken met een kapotte puzzel is niet leuk. En de cijfers leren zonder de 3, is ook niet alles. Dat wordt figuurzagen in mijn avonduren.En wederom wordt er dagelijks met de puzzel gespeeld. In het 5de jaar raakt er een stukje zoek. De 8 is pleiten. Gelukkig is mijn figuurzaagje nog scherp genoeg!

Maar na tig keer schoonmaken(soms gaat de vinger van een kleuter via de neus naar de puzzel) is de voorstelling enigszins verbleekt. Mijn puzzel is nu 6 jaar oud. Hoogste tijd voor een nieuwe. Nee hoor, geen geld. Leermiddelen in het basisonderwijs mogen pas naar 8 jaar worden afgeschreven. Nog even volhouden dus.

Eindelijk, mijn puzzel is 8 jaar oud. Ik mag voor mijn leerlingen een nieuwe bestellen. Nee, zegt CDA minister Van der Hoeven: je moet nog één jaartje wachten. In 2005 mogen leermiddelen niet naar 8 maar naar 9 jaar worden afgeschreven.

Ik denk dat ik voor mijn leerlingen zelf maar een nieuwe puzzel ga kopen. Dat doe ik dan in Amsterdam op 2 oktober. Want ook ik ga demonstreren tegen de plannen van dit Kabinet en vóór een nieuwe puzzel.

Mari-Anne Marijnissen, leerkracht basisonderwijs.

Dossier Onderwijs

U bent hier