h

Tegen bevoordeling hoge inkomens

30 april 2004

Tegen bevoordeling hoge inkomens

De SP verspreidt momenteel een half miljoen folders over het hele land over de prepensioenplannen van het kabinet. Ook in Oss wordt in de bedrijven de folder verspreid. Door deze plannen worden de hogere inkomens bevoordeeld.

Wil je eerder met prepensioen dan moet je dat zelf financieren. Je mag maximaal 2,1 extra pensioenjaren bij elkaar sparen (dus van 61 jaar en 5 maanden). Daarvoor moet je wel jarenlang 12% van je bruto jaarsalaris inleveren. Dit kunnen alleen de mensen met een hoog inkomen. Dat betekent doorwerken tot je er bij neervalt. En het treft vaak ook nog de mensen in de zwaarste beroepen.

De FNV heeft samen met de SP, PVDA, GroenLinks en de LPF een beter voorstel gedaan. Er moet een prépensioen komen met 60 jaar of na 40 dienstjaren. Voor iedereen. Maar vooral ook betaalbaar voor mensen met een laag inkomen.

Het kabinet wil als er 1 mei geen akkoord is zijn eigen gang gaan en zijn plannen doorvoeren: afschaffing van de fiscale aftrek voor VUT en prepensioen en geen versoepelingen meer.

De SP roept de bonden en de werknemers in de folder op niet te buigen voor de regering. Zet de regering door dan gaat de SP acties organiseren.

Jan de WitSP-Kamerlid Jan de Wit: “Voor de SP is het vooral van belang dat de solidariteit tussen jonge en oud en tussen rijk en arm gehandhaafd blijft. Wij zijn voor modernisering van pensioenregelingen, maar er moeten geen mensen buiten de boot vallen. Wat de regering wil, kan niet. Je kunt mensen die vanaf hun 15e ruim 40 jaar stratenmaker waren, niet dezelfde regeling bieden als mensen die tot hun 35e op hun gemak hebben gestudeerd en vervolgens allerlei leuke en gezonde baantjes hebben gehad. Hoe meer variatie in het werk- en leefpatroon van de mensen, des te meer maatwerk je moet bieden als het gaat om uittreding en verlofregelingen. Maar de solidariteit moet dus voorop staan.”

Dossier Werk en inkomen

U bent hier