h

Seinen voor schaalvergoting op rood

15 april 2004

Seinen voor schaalvergoting op rood

De afgelopen periode is in diverse media door de directie en ook gedeputeerde Augusteijn de indruk gewekt dat als er niet snel één ziekenhuis komt, we straks geen ziekenhuis meer of twee onvolwaardige ziekenhuizen in de regio Oss en Veghel-Uden zullen hebben. Dit is stemmingmakerij. Wat is de laatste stand van zaken.

Op 6 november 2003 heeft de Tweede Kamer in overgrote meerderheid besloten dat geen enkel ziekenhuis meer mag worden afgebroken. En op vragen van SP-kamerlid Agnes Kant heeft de minister beloofd dat dat ook geldt voor het Sint Anna in Oss en het Sint Joseph in Veghel. Bovendien komt er een nieuwe wet over de ziekenhuizen. Daarin wordt de positie van de gemeenten zoals Oss en Veghel versterkt. Alle seinen voor schaalvergroting staan dan ook op rood.

Als actiecomité vinden wij het onbegrijpelijk dat Gedeputeerde Augusteijn nog steeds het nodig vindt om te pas en te onpas te roepen dat er in deze regio één of geen ziekenhuis zal zijn. Elk politiek en maatschappelijk draagvlak ontbreekt zowel lokaal als landelijk om het Bernhovenziekenhuis in zijn geheel op te heffen. In de nieuwe wet is de rol van de provincie overigens uitgespeeld. Het zou de Gedeputeerde sieren zich wat meer te verdiepen in de mening van de lokale bevolking en hier met respect mee om te gaan.

Loet WolffGeheel ten onrechte wordt van de zijde van het ziekenhuisbestuur de indruk gewekt dat in het geval er sprake is van twee ziekenhuizen deze ‘s-avonds en in het weekend gesloten zouden zijn. In Boxmeer lukt het uitstekend om het ziekenhuis dat kleiner is dan de afzonderlijke locaties in Oss en Veghel volwaardig open te houden. In het land zijn vele andere voorbeelden. En recent is het ook nog eens bevestigd door de commerciële Sturkenboomgroep die beide ziekenhuizen graag wil overnemen. Ook al zijn wij tegen verkoop van het ziekenhuis, het geeft te denken. Als een commercieel bedrijf deze twee ziekenhuizen met winst kan openhouden, dan moet toch ook een publiek bedrijf zonder winstoogmerk daarin kunnen slagen?

Goede werkomstandigheden voor het personeel en de specialisten zijn belangrijk en dat verdient aandacht. Het bepalende uitgangspunt moet echter de bereikbaarheid en de wens van de cliënten van het ziekenhuis zijn. In grote meerderheid kiezen ze voor een minder gespecialiseerd klein ziekenhuis dichtbij in plaats van een groter meer gespecialiseerd ziekenhuis verder weg. Te meer omdat onze regio een grote vergrijzing kent. Oss telt bijna 80.000 inwoners. Er is geen een stad van deze omvang in Nederland die geen ziekenhuis heeft. Oss verdient Anna.

Dossier Ziekenhuis

U bent hier