h

Brief aan provincie en directie Essent

22 maart 2004

Brief aan provincie en directie Essent

De SP afdeling Oss heeft de laatste tijd een groeiend aantal vragen gehad over de deels recentelijk verstrekte jaarlijkse afrekeningen van Essent. Voor de SP was de toename van het aantal klachtmeldingen aanleiding een speciaal meld nummer in te stellen waarop in één week meer dan 130 meldingen zijn binnen gekomen.

Henk FoolenDe klachten welke zijn ontvangen op het meldnummer hebben doorgaans betrekking op de niet te beredeneren hoogte van het bij te betalen bedrag, voornamelijk ten aanzien van het gasverbruik. Waarbij de hoogte van het bij te betalen bedrag varieert van € 200,- tot € 2151,- Nader onderzoek onzerzijds heeft uitgewezen dat er geen sprake is van gedragsverandering waardoor het plotselinge hoge verbruik verklaarbaar zou zijn. Steekproeven welke wij hebben gedaan door middel van het dagelijks controleren van de gasmeters, wijzen uit dat in normale gezinsomstandigheden, tot 22 m3 gasverbruik per dag werd aangetoond.

Bij de verdere analyse van de klachten komen de volgende aspecten aan de orde:

  • Er sprake is van een slechte afhandeling van de klachten door Essent, de klanten worden niet of nauwelijks geïnformeerd over mogelijke oorzaken en over de onduidelijkheid van de jaaropgave.
  • Dat verschillen in calorische waarde van het gas geen aanleiding kan zijn om herleid verbruik toe te passen.
  • Er bedragen worden afgeschreven van de rekening van de gebruikers zonder dat een jaaropgave is verstrekt.
  • Er sprake is van verschillen in tarieven die door Essent worden gehanteerd voor het gas verbruik.
  • Vanaf 1999 tot nu is er sprake van een verhoging van de gasprijs (inclusief heffingen en de gevolgen van de liberalisering) van maar liefst 80%.

Gezien het voorgaande verzoeken wij u, als grootste aandeelhouder van Essent, te willen bevorderen dat:

  • Er een onafhankelijke klachtencommissie wordt ingesteld waar de diverse klachten van de gebruikers gratis worden behandeld.
  • Er door een onafhankelijk bureau een onderzoek wordt ingesteld naar de kwaliteit van het geleverde en nog te leveren gas, met de nadruk op de gevolgen van de afwijkingen ten aanzien van de standaard calorische waarde van het gas.
  • Er inzicht wordt verstrekt ten aanzien van de verschillen in de gasprijsberekening van Essent.

De door de SP ingewonnen klachten en de uitwerking daarvan onzerzijds, zullen wij gaarne ter beschikking stellen aan de in te stellen klachtencommissie en het onderzoeksbureau.

In het vertrouwen u hiermee naar behoren te hebben geïnformeerd en in afwachting van uw reactie.

Henk Foolen, raadslid SP

Dossier Essent

U bent hier