h

Moet er in de gemeente Oss een tweede coffeeshop bijkomen?

23 september 2003

Moet er in de gemeente Oss een tweede coffeeshop bijkomen?

Dat lijkt mij, onder strenge voorwaarden natuurlijk acceptabel. Een coffeeshop voor een gemeente met 77.000 inwoners is, gezien de ervaring, natuurlijk wel erg mager. Het huidige beleid van de gemeente Oss gaat uit van maximaal 2 coffeeshops in de gemeente en daar ben ik het mee eens.

Paul PetersNatuurlijk moeten er aan de vestiging van een coffeeshop wel voorwaarden verbonden worden die ook gecontroleerd moeten worden. Zo behoort een coffeeshop niet te dicht bij een school te komen, de leeftijdsgrens van 18 jaar moet gehandhaafd worden en hard drugs mogen niet verkocht worden. Ook dient een ondernemer te zorgen dat er in de omgeving geen overlast onstaat.

Bij overtreding moet opgetreden te worden waarbij in het uiterste geval ook sluiting mogelijk moet zijn. Zo is de tweede coffeeshop die Oss had in de Monsterstraat onlangs terecht gesloten omdat de ondernemer zich niet aan de regels hield. De coffeeshop aan de Kromstraat draait echter al geruime tijd zonder al teveel problemen maar de druk wordt daar nu groter zodat uit het oogpunt van beheersbaarheid een tweede coffeeshop wenselijk is.

Overigens zou het goed zijn als de regering softdrugs zou legaliseren. De productie en distributie kan op die manier uit de handen van criminelen gehaald worden en ook kan er dan toezicht gehouden worden op de kwaliteit. Dat is belangrijk omdat er de laatste tijd steeds sterkere soorten op de markt komen met alle gezondheidsrisico’s van dien. Het onderscheid tussen gebruik (wat mag) en handel (wat niet mag) is niet meer te handhaven. Harddrugs dienen verboden te blijven.

Paul Peters, raadslid SP

U bent hier