h

Verlanglijst voor de minima!

12 november 2002

Verlanglijst voor de minima!

Het comité Eerlijk Delen heeft vorige maand aan 85 mensen met een minimum-inkomen gevraagd, wat hun belangrijkste wensen zijn aan de politiek. Uit deze gegevens is de Top 5 van de Osse minima samengesteld. Andermaal blijkt, dat wie een aantal jaren van het minimum moet rondkomen financieel in de problemen komt. Daarom staat meer geld voor dure goederen zoals een wasmachine bovenaan. Ook de overige wensen zijn heel duidelijk en laten zien, dat het nog altijd broodnodig is om voor de minima extra maatregelen te treffen in ons rijke Nederland.

Het comité Eerlijk Delen, is in de gemeente Oss actief voor verbetering van de positie van mensen met een gering inkomen. Kort na Prinsjesdag heeft het comite aan mensen met een uitkering gevraagd, wat zij voor wensen hebben aan de politiek. Uit de 85 reacties is een top 5 van de Osse minima vastgesteld, die hieronder gepresenteerd wordt.

Het resultaat van het onderzoek is misschien niet verrassend, maar wel veelzeggend: het meest zit men verlegen om geld voor duurzame gebruiksgoederen; daarvoor moeten gaan lenen is vaak het begin van een schulden situatie, waar je bijna niet meer uit kan komen. Dat wil men zo lang mogelijk voorkomen, maar dan moet de gemeente bijspringen.

Verder scoort in gezinnen met kinderen het tekort voor de schoolkosten nog net iets hoger: dat wordt dus als nog urgenter ervaren. Ook de vraag naar computers voor de opleiding van de kinderen is heel duidelijk.

Verder moeten we de wens om van een part-time baan financieel wat over te houden, blijven respecteren. Deze situatie doet zich immers vaak voor in huishoudens van alleenstaande ouders, die werk en opvoeding moeten combineren. De wens om zelf voldoende mogelijkheden voor het opvoeden te houden is sterk.

De inkomensval voor gezinnen wanneer het jongste kind 18 jaar wordt, is een groot probleem, en wordt ook als onlogisch en onterecht ervaren wanneer het kind een opleiding volgt, en dus geen of weinig inkomen heeft. De huidige regelingen op dit punt zijn kennelijk onvoldoende.

De TOP 5:

  1. Extra geld voor dure goederen zoals de wasmachine voor wie langer dan 3 jaar een minimum-inkomen heeft. (93%)
    Ook uit andere opmerkingen blijkt wel hoe krap het allemaal is: met Sint of Kerst wat extra geld, of Meer vakantiegeld, of Vergoeding als de WVG terug
  2. Vergoeding voor de extra schoolkosten. (82%).
    In de gezinnen met kinderen wordt dit het belangrijkste gevonden (97%). Iemand schreef: extra voor schoolkosten, een must! Veel wordt genoemd: computer voor de kinderen, of geld om computer aan te schaffen.
  3. Alleenstaande ouders met een part-time baan moeten een deel van het verdiende geld behouden boven de uitkering (85%)
  4. Als mens behandeld worden (82%)
    Betrokkenheid en respect van de ambtenaar voor de client, en dus niet:"Ik ken alleen uw electronische dossier". Of: "U zult wel niet goed geluisterd hebben", als de consulent op de afspraak niet aanwezig blijkt. Iemand schreef ook : Oude mensen met rust laten.
  5. Als het jongste kind van een alleenstaande ouder 18 jaar wordt, maar nog studeert, en dus weinig inkomen heeft, moet de ouder niet gekort worden op de uitkering. (79%).

Daarnaast zijn er nog meer wensen, zoals verruimen van de bijzondere bijstand, meer kijken naar de uitzonderingen, minder bureaucratie, recht hebben op eventuele voorschotten, hulp bij het zoeken naar een woning, en twee uitsmijters: euro weg, en dat de ministers wat minder gaan krijgen!

Al deze wensen worden gepresenteerd aan alle partijen, die met de verkiezingen meedoen. Wat ze ervan vinden kunt u gaan horen op de debat avond, die PROTA (platform regio Oss tegen armoede) organiseert op woensdag 13 november 's avonds om 20.00 uur in het gemeentehuis. Wat ze er naderhand van bakken blijft de SP, ook na de verkiezingen op de voet volgen.

U bent hier