h

SP: Golfbad niet privatiseren!

3 november 2002

SP: Golfbad niet privatiseren!

Na het lezen van het voorstel van het college van B&W over de verdere verzelfstandiging van het golfbad, concludeert de SP dat de bestuurlijke chaos compleet is. "Niet een goed functionerend golfbad waarin tegen een aanvaardbare prijs gezwommen kan worden is uw motief van handelen, maar het nakomen van een onbezonnen coalitieafspraak om het golfbad volledig te privatiseren.", aldus Jules Iding in een ingezonden brief.

Help het Goldbad verzuipt!Eerst hadden de ambtenaren en daarna ook externe deskundigen, tegen een onderzoeksbedrag van fl. 100.000, duidelijk gemaakt dat privatisering een onverstandige keuze is. Toch legt het college van B&W nu, als een stelletje regenten, gezonde bedrijfseconomische argumenten naast zich neer en kiest ze voor verdere verzelfstandiging. Kennelijk vreest ze gezichtsverlies wanneer de coalitieafspraak in het geheel niet wordt nagekomen. De rekening wordt aan de gemeenschap gepresenteerd.

Tijdens de behandeling van de Perspectiefnota beweerde wethouder Boerboom nog stellig dat verzelfstandiging nagenoeg budgettair zou kunnen plaatsvinden. Nu blijkt echter dat de verzelfstandiging gepaard gaat met een extra begrotingsbedrag van 233.650 EURO per jaar. En daar blijft het niet bij. De B.V. Golfbad blijft jaarlijks zitten met een ongedekte exploitatielast van tenminste 56.000 EURO, waarvan het volstrekt onduidelijk is hoe deze inverdiend moet worden. De verzelfstandiging gaat dus naar alle waarschijnlijkheid bij elkaar een bedrag van tenminste bijna 300.000 EURO extra kosten.

Door het toepassen van Italiaanse boekhoudmethoden heeft het college het voornoemde tekort in de exploitatie weten te drukken tot 56.000 EURO, maar in werkelijkheid is het hoger. Zo rekent ze de bezoekersaantallen hoger in als bedrijfseconomisch verantwoord is. Verder wordt de afschrijving van het golfbad van 30 naar 40 jaar verlengt, terwijl verlaging naar 25 jaar reëler is. Voorts geeft het college het golfbad een rentevoordeel door de jaarlijkse subsidie eerder uit te keren; dit leidt echter tot een rentenadeel voor de gemeente.

Het is allerminst verwonderlijk dat een vertegenwoordiger van Golfbad Oss B.V. te kennen gaf dat hij "met het voorstel van de gemeente kon leven". Zijn gelaatsuitdrukking sprak boekdelen. Dit voorstel is bij de B.V. door de strot geduwd. Zij is het tenslotte die van de gemeente op haar lazer krijt als er tekorten in de exploitatie blijven bestaan. In 2004 wordt er geëvalueerd hoe hoog de werkelijke kosten zijn. Het antwoord is nu eigenlijk al te geven. Er moet dan opnieuw geld bij of het prijskaartje moet nog verder omhoog, met het risico dat het golfbad zich uit de markt prijst.

Het college moet stoppen met dit onvolwassen gedrag! Onderken eindelijk eens dat de ambtenaren al die jaren samen met de B.V. het golfbad prima hebben gerund. De B.V. is destijds alleen in het leven geroepen om de BTW van de belasting terug te kunnen krijgen. Een andere reden was er niet. Als het college haar eigen problemen nu eens niet afwentelde op de gemeenschap, maar onderkende dat ze de plank heeft misgeslagen, dan is het te vergeven. Het dossier Golfbad kan dan eindelijk gesloten worden en de ambtenaren hoeven zich niet meer met deze waanzin bezig te houden.

Bekijk/download de ingezonden brief van Jules Iding (PDF-bestand)

U bent hier