h

Raad van Toezicht en directie moeten opstappen als ze vasthouden aan nieuwbouw

10 oktober 2002

Raad van Toezicht en directie moeten opstappen als ze vasthouden aan nieuwbouw

De kans dat de beide ziekenhuizen in Oss en Veghel blijven groeit met de dag. Dat is de conclusie van de beide actiecomités na de actiedag van gisteren in Den Haag en het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer met minister Bomhoff. Getooid met een fors scheepstouw met knoop en een vlijmscherpe bijl boden een aantal actiegroepen aan de Tweede Kamer een manifest aan voor het behoud van kleine ziekenhuizen.

En niet zonder succes. Unaniem heeft de Tweede Kamer onder druk van alle protesten vanuit de bevolking en diverse actiecomités uitgesproken dat het afgelopen moet zijn met de sloop van kleine ziekenhuizen. Twee jaar actievoeren begint te lonen.

Minister Bomhoff - toch een verademing in vergelijking met zijn voorganger Borst - heeft een aantal maatregelen aangekondigd en toezeggingen gedaan waardoor het politiek gezien welhaast onmogelijk wordt nog ziekenhuizen te sluiten. Allereerst gaat de zogenaamde 'standstill' op het sluiten van ziekenhuizen voor onbepaalde tijd gelden.

De grootschaligheidstoeslag voor grote ziekenhuizen wordt binnen enkele weken afgeschaft. Er komt een waarborgfonds voor ziekenhuizen zodat faillissement bij fatsoenlijk bestuurde ziekenhuizen niet meer aan de orde is. Directie en Raden van Toezicht worden in de toekomst keihard afgerekend op het nakomen van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Ook komt Bomhoff met een nieuwe lijst van ziekenhuizen waar sluiting of afkalving dreigt. De kamer wil af van gelegenheidspolitiek en een onvoorwaardelijk ja van de minister dat alle nog bestaande ziekenhuizen behouden blijven. Voorkomen moet worden dat ziekenhuizen een leegloop van personeel krijgen vanwege de onzekere toekomst.

In het debat werden Oss en Veghel meermalen genoemd. Agnes Kant (SP): "We hebben geen behoefte aan kapitaalvernietiging en overbodige gebouwen in de rimboe nabij Oss." En Khadija Arib (PVDA) "Mensen hebben recht op duidelijkheid."
De zon gloort aan de horizon voor Anna en Joseph.

Positie van directie en Raad van Toezicht Bernhoven in het geding.

Gezien het standpunt van de minister - een warm voorstander van kleinschalige ziekenhuiszorg - en de uitspraken van de Tweede Kamer lijkt er geen politiek draagvlak meer te bestaan voor de concentratieplannen van Bernhoven. Bomhoffs uitspraak over onwillig management en Raden van Bestuur laat weinig over aan fantasie: "Als ze niet willen uitvoeren wat de bevolking wil, dan moeten ze terugtreden." En: "Voor dubbele agenda's is geen plaats meer."

De actiecomités zijn zeer verheugd over de landelijke ontwikkelingen en het standpunt van de minister. Het ziekenhuis is een maatschappelijke voorziening gefinancierd uit gemeenschapsgelden. 30.000 mensen hebben vorig jaar nee gezegd tegen het verdwijnen van het ziekenhuis in Oss en Veghel. Uit de huidige enquêteactie blijkt ruim 90% voor behoud van Anna en Joseph. De conclusie is derhalve dat voor de concentratieplannen van het ziekenhuis elke democratische legitimiteit ontbreekt.

Een en ander betekent dat de positie van de Raad van Toezicht en de directie in het geding is. Ze moeten opstappen als ze hun plannen niet bijstellen.

Acties gaan door

Ondertussen gaan de actiecomités gewoon door met de enquêteactie en de actie 'leg het ziekenhuis aan de ketting'. Ook zijn de actiecomités in gesprek met het ministerie om de resultaten van de enquête ter zijner tijd aan de minister en het ministerie aan te bieden. Wij stoppen pas als we 100% zeker weten dat beide ziekenhuizen volwaardig behouden blijven, aldus de actiecomités.

Dossier Ziekenhuis

U bent hier