h

SP gaat niet in op verzoek deelname stembureau

3 april 2002

SP gaat niet in op verzoek deelname stembureau

Hieronder leest u de brief die voorzitter Jules Iding heeft gestuurd aan het college van BenW, ter attentie van Burgemeester Klitsie met het antwoord op de vraag of de SP belangstelling heeft voor deelname in de bezetting van de stembureau's tijdens de verkiezingen.

Jules IdingEnkele jaren geleden is onder voorzitterschap van toenmalig burgemeester Dijkstra besloten om raadsleden geen deel meer te laten uitmaken van de gemeentelijke stembureau’s. Aanleiding daarvoor was het optreden van CDA raadslid mevrouw C. van Iperen, die een aantal stemgerechtigden op het stembureau al te hulpvaardig ter zijde stond.

Het besluit werd door de SP en ook de ander collegepartijen gesteund. Alleen de VVD was het er absoluut niet mee eens en droeg het besluit ter vernietiging voor bij de Kroon. Overigens zonder succes. De SP heeft het besluit gesteund, omdat zij van mening is dat iedere schijn van beïnvloeding bij het kiezen voorkomen moet worden.

Het heeft de SP fractie verbaasd dat nu alle fracties een voorstel van BenW steunen om raadsleden opnieuw zitting te laten nemen op de stembureau’s. Met name de gretigheid waarmee sommige fractievoorzitters een pleidooi hielden om vooral ook een stembureau naar eigen voorkeur toegewezen te krijgen is opmerkelijk. Het heeft zelfs geleid tot de vraag van uw college aan welk stembureau de raadsleden, die reeds eerder op een stembureau zaten, de voorkeur geven.

De SP is er de partij niet naar om als een blad aan de boom om te keren. Wij vinden het besluit van voormalig burgemeester Dijkstra nog steeds een wijs besluit. Wij geven er de voorkeur aan om onze plaats op de stembureaus af te staan aan bijvoorbeeld ouderen met een rijke levenservaring, die uitstekend in staat zijn deze toezichttaak op zich te nemen. De SP raadsleden zullen dan ook niet ingaan op uw verzoek om zich opnieuw op te geven als lid van een stembureau.

Namens de fractie van de SP,

Jules Iding

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2002

U bent hier