h

Tegen verkoop bossen De Maashorst

24 februari 2002

Tegen verkoop bossen De Maashorst

Met intens medelijden hebben wij kennis genomen van uw voorstel om de bossen op de Maashorst in de uitverkoop te doen. Dat het aan inspiratie in uw college ontbreekt was ons al langer duidelijk, maar nu u door de bomen het bos niet meer ziet, lijkt ons enige steun op zijn plaats.

We hebben stellig de indruk dat u de betekenis van de Maashorst voor de regio Noordoost-Brabant ernstig onderschat. Het is een groen hart in een steeds verder verstedelijkende regio. Ook al ligt het gemeentelijk bosbezit op grond van de gemeente Landerd, de betekenis voor Oss met ruim 65.000 inwoners is er niet minder om. Vele Ossenaren bezoeken jaarlijks de Maashorst en in de toekomst zal dat bezoek alleen maar toenemen. De Maashorst is een parel die wij moeten koesteren. Afstoten van de bossen betekent na 75 jaar een einde aan de betrokkenheid van de gemeente Oss met dit gebied. En die betrokkenheid is noodzakelijk voor de ontwikkeling van de Maashorst als natuurontwikkelingsgebied en recreatiegebied.

Zes jaar geleden werd door de provincie een natuurvisie voor dit gebied gepresenteerd. Eén groot samenhangend natuurgebied, waar de natuur zijn gang mag gaan, lag in het verschiet. Duidelijk is dat het perspectief alleen gerealiseerd kan worden door samenwerking van alle betrokken partijen. Dat zijn naast de gemeenten, ook het Staatsbosbeheer en het recreatiebedrijfsleven. Het toenmalige college is met raadsbrede steun onmiddellijk aan de slag gegaan met de ontwikkeling van het natuurbos. Dat begint nu zichtbaar haar vruchten af te werpen. Het Osse bosomvormingsproject is inmiddels toonaangevend in Nederland. Het project was ook de inspiratie voor de openluchttentoonstelling ‘Kunstenaars maken natuur’, die vele duizenden bezoekers trok.

Een van de kenmerken van natuurlijk bos is de aanwezigheid van een aanzienlijk aandeel dood hout. Daarom oogst de gemeente Oss geen hout meer op de Maashorst. Staatsbosbeheer echter heeft de verplichting om hout te leveren aan de energiecentrale in Cuijk. Eventuele verkoop van de bossen aan Staatsbosbeheer betekent dus een stap achterwaarts voor het natuurgebied.

De SP is samengevat een felle tegenstander van verkoop. Het wegvallen van de betrokkenheid van de gemeente bij dit uniek natuurgebied is voor ons het doorslaggevende motief. Gezien de uiterst cryptische omschrijving van uw motieven tot verkoop, kunnen wij niet anders concluderen dat u gewoon verder gaat op uw liberale koers van de uitverkoop van het gemeenschapsbezit. Verkoop is een ordinaire bezuinigingsmaatregel die niet in het belang is van een gemeente die zich voor laat staan op een groen imago. Wij hopen dat de gemeenteraad meer betrokkenheid zal tonen bij deze groene parel van het Maasland.

Dossier Milieu

U bent hier