h

Actiecomité teleurgesteld over houding gedeputeerde van Nistelrooij

13 november 2001

Actiecomité teleurgesteld over houding gedeputeerde van Nistelrooij

Het actiecomité 'Anna moet blijven' is zeer teleurgesteld over de houding van gedeputeerde van Nistelrooij inzake de kwestie van het behoud van de ziekenhuizen in Oss en Veghel.

Van Nistelrooij noemde het rapport van professor Casparie een goed uitgangspunt voor een verder debat in de regio hoe de ziekenhuiszorg er in de toekomst uit moet komen te zien. In feite stemt hij daarmee nu al in met de plannen van het ziekenhuis. Hij ontloopt daarmee zijn verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger.

Van Nistelrooij weigerde een nieuw onderzoek te laten doen waarbij nu eens een echt alternatief voor de plannen van het Bernhovenziekenhuis op tafel wordt gelegd. Wat is er voor nodig is om beide ziekenhuizen op een kwalitatief goede wijze te laten voortbestaan. Het rapport van professor Casparie gaat eenzijdig uit van de aanname dat kleine ziekenhuizen als in Oss en Veghel geen bestaansrecht hebben door de verdergaande specialisatie van de ziekenhuiszorg en van het huidige overheidsbeleid als een gegeven.

Niet heeft hij onderzocht wat er mogelijk zou zijn als er meer middelen komen voor de kleine ziekenhuizen, een zogenaamde bonus voor kleine ziekenhuizen of ook wel kleinschaligheidstoeslag genoemd en het tekort aan verpleegkundig personeel en specialisten wordt opgelost. En ook niet of door samenwerking met de gespecialiseerde grote ziekenhuizen in Den Bosch, Eindhoven en Nijmegen en met de toenemende technische mogelijkheden en communicatiemiddelen kwaliteit en tot op zekere hoogte specialisatie in het perifere basisziekenhuis zoals Oss en Veghel kan worden geboden? Verder kwam op de vraag of een ziekenhuis met 400 bedden in plaats van de huidige 566 in de twee ziekenhuizen over tien jaar voldoende is in onze snel vergrijzende regio, slechts een algemeen antwoord: ook buiten Nederland er een trend is dat de beddennorm per 1000 inwoners waar het aantal van 400 bedden op is afgestemd dalende is. En dat terwijl in onze regio de komende 6 jaar het aantal 75-plussers bijvoorbeeld met meer dan 20% zal toenemen.

Naar Den Haag op 29 november

Op 29 november aanstaande zal het actiecomité naar Den Haag reizen. Dan zal aan de vaste kamercommissie van Volksgezondheid van de Tweede Kamer de verzamelde handtekeningen uit Oss en Veghel worden aangeboden. Naast 'Anna moet blijven' zullen ook andere actiecomités uit alle windstreken van het land, o.a. uit Velp, Oldenzaal, Velsen, Zierikzee, Baarn, Zeist deelnemen aan een protestmanifestatie op het plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. Dit zal een ludiek en strijdvaardig karakter hebben. De manifestatie en het aanbieden van de handtekeningen zal geschieden voor 14.30 uur.

Om 14.30 uur vindt een algemeen overleg plaats van de kamercommissie Volksgezondheid met de minister over de problematiek van de algemene ziekenhuizen waaronder Oss.

Dossier Ziekenhuis

U bent hier