h

Rapport professor Casparie gemiste kans

23 oktober 2001

Rapport professor Casparie gemiste kans

Het rapport voldoet niet aan de verwachtingen en geeft geen antwoord op de hamvraag die had moeten worden beantwoord. Prof Casparie stelt: “Hoewel wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt en niemand precies weet waar het omslagpunt zich bevindt, kan gesteld worden dat ziekenhuizen met 200 bedden als zelfstandige instellingen in de toekomst geen bestaansrecht meer hebben.”

Wie stelt moet bewijzen en dat kan hij niet. Hij heeft in feite hetzelfde standpunt als de directie en daarom boet dit ‘tegenrapport’ ernstig aan waarde in. Het actiecomité ‘Anna moet blijven’ vindt dit zeer teleurstellend en vindt dit een gemiste kans. Er is geen antwoord gekomen op de vraag wat je moet om beide ziekenhuizen op een verantwoorde wijze in de toekomst open te houden.

Toch heeft het rapport wel waarde want het legt wel de vinger op een aantal heikele punten:

  • De directie krijgt het forse verwijt dat als we het hebben over de gewenste ziekenhuiszorg in de regio’s Uden-Veghel en Oss/Maasland deze eerst met een visie had moeten komen alvorens een uitspraak te doen over de gewenste locatie.
  • Bij het amoveren van de twee ziekenhuizen is sprake van een geforceerde kapitaalsvernietiging. De boekwaarde van de gebouwen ligt in 2007 nog 26 miljoen boven de rijksnormen. Het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen is daarom op dit moment niet akkoord met de plannen van de directie.
  • Niet meegenomen in het onderzoek zijn nog de boekwaarden van de thans nieuw gebouwde psychiatrische klinieken/behandelcentra in Oss en Veghel.
  • In de regio zijn diverse plannen tot samenwerking tussen de verschillende zorgaanbieders. Deze plannen zijn echter nog niet concreet uitgewerkt. Het gezegde: gooi geen oude schoenen weg voordat je goede nieuwe hebt is hier van toepassing.
  • Met het RPCP is nauwelijks overleg gevoerd en gesproken.
  • Het is onzeker of bij een centrale positionering van het nieuwe ziekenhuis patiënten niet voor een ander ziekenhuis zullen kiezen. Dit geldt met name voor de randgebieden. Dit is een duidelijk risico wat het ziekenhuis neemt bij unielocatie.

Al met al is de voorlopige conclusie van het actiecomité ‘Anna moet blijven’ dat het rapport zeer duidelijk een aantal problemen aan de orde stelt, maar geen concrete oplossingen biedt. Verder blijft het aan de gewone burger de regio’s Oss en Uden-Veghel niet goed uit te leggen waarom ziekenhuizen en capaciteit moeten verdwijnen en een beddenreductie van 20% moet plaatsvinden terwijl er nu al wachtlijsten zijn.

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat in de nabije toekomst de vraag naar ziekenhuiszorg (zowel de basisziekenhuiszorg als de meer gespecialiseerde) zal toenemen door de vergrijzing, de toegenomen technische mogelijkheden en de hogere eisen die de patiënt aan de zorg stelt. Nu besluiten de ziekenhuizen af te breken zal ons later duur komen te staan.

Dossier Ziekenhuis

U bent hier