h

Niet straffen, maar belonen

14 juni 2001

Niet straffen, maar belonen

Op dit moment enquêteert de SP mensen, die hun afval bij de milieustraat komen brengen. Een van de eerste vragen luidt: "Wat vindt u ervan dat de gemeente voortaan aan u een extra heffing van f 5,- gaat vragen?"

Wim van Dorst is een van de enquêteurs. Hoewel het onderzoek nog in volle gang is, vragen we hem om een eerste indruk. Wim van Dorst: "De meeste mensen vinden de manier van afvalverwerking, zoals die plaatsvindt in de Milieustraat een prima zaak.

In Oss wordt relatief veel gescheiden afval aangeleverd.. Hout, puin, ijzer en natuurlijk afval worden in aparte containers gedeponeerd. Wat zal er gaan gebeuren als er een extra heffing wordt gevraagd? Het gevaar is levensgroot dat de mensen het afval in de grijze container en in die van hun buren gaan proppen. Of - nog erger- ze zullen het illegaal gaan dumpen.

In beide gevallen gaat dat ten koste van het milieu. De hoeveelheid afval neemt immers niet af. Wat niet naar de Milieustraat gaat wordt op een andere, duurdere en milieuonvriendelijkere manier verwerkt. De gemeente zou juist blij moeten zijn dat zoveel mensen de moeite nemen om hun afval gescheiden in te leveren. Dat gedrag moet je niet afstraffen maar BELONEN !!!"

Dossier Milieu

U bent hier