h

Massaal protest van ouderen en gehandicapten

30 maart 2001

Massaal protest van ouderen en gehandicapten

Massaal hebben de gehandicapten en ouderen op de commissievergadering van 29 maart geprotesteerd tegen de bezuinigingen op het gehandicapten- en ouderenvervoer. Het college wil de vervoers-kostenvergoeding voor gehandicapten verlagen van 2200 gulden naar ruim 500 gulden per jaar. Het ouderenwerk de Rigom, de ouderenbonden en de gehandicaptenorganisaties wijzen categorisch de voorstellen af. Vooralsnog alleen met steun van de SP.

Protest van ouderen en gehandicapten tijdens de commissievergadering. (foto Ruud Rogier)
Protest van ouderen en gehandicapten tijdens de commissievergadering. (foto Ruud Rogier)

Alle andere partijen in de gemeenteraad stemmen in met deze asociale plannen. In 2000 heeft de SP reeds een alternatief ingediend, zodat er niet op het gehandicaptenbeleid hoeft te worden bezuinigd. Het regentendom viert echter hoogtij. Hooghartig worden de inspraakreacties terzijde geschoven.

In felle bewoordingen hekelde raadslid en huisarts Anneke de Bres de houding van college en raadsfracties. De gehandicapten raken met het geld hun keuzevrijheid kwijt om zelf het vervoer te regelen. De familie kan niet meer voor het rijden worden betaald. Dat betekent dus weer “afhankelijkheid, je hand op houden en dank je wel zeggen.”

Minimapas stigmatiserend

Voor de ouderen betekenen de nieuwe plannen een prijsverhoging voor de beltaxi van 50 tot 100%. De ouderen met een minimuminkomen krijgen een minimapas. Anneke de Bres: “Beleidsmakers die dat voorstellen moeten zich schamen dat ze mensen zichzelf zo laten vernederen.”

Dossier WVG

U bent hier