Politieke meerderheid voor motie over behoud van den Bongerd
Politieke meerderheid voor motie over behoud van den Bongerd
Helaas waren twee raadsleden van de SP afwezig. Raadslid Adrie Geerts vanwege de geboorte van zijn eerste kleinkind en Bas van der Voort wegens een langdurige ziekte. De motie zal in een volgende vergadering de meerderheid behalen.
Oud-leerlingen Boyke en Lindsey en ouders Frans Markeze en Jolanda Meulenreeks hadden op een indrukwekkende manier de raad toegesproken.
Veel partijen stemden voor de motie. Alleen het CDA en de VDG stemden tegen.
Het draagvlak om de school te sluiten ontbreekt bijna geheel zowel onder de docenten, als onder de leerlingen en hun ouders. Het proces waarin den Bongerd terecht is gekomen, is van bovenaf opgelegd. Niemand is erin gekend. Hooguit mag men meedenken in een voorgekookt traject.
Den Bongerd heeft haar bestaansrecht in de afgelopen 40 jaar dubbel en dwars bewezen.
Na het bekend worden van de dreigende sluiting heeft de SP een avond belegd voor bezorgde ouders, leerlingen en docenten.
Er kwamen opvallend veel oud-leerlingen op af. Hoewel zij van de sluiting geen last meer hebben, voelden zij zich toch geroepen hun stem te laten horen. Zoals Boyke, een jongen die onzeker met weinig zelfvertrouwen op den Bongerd is begonnen. Hij heeft er vier jaar mogen zijn en heeft er zoveel geleerd! Hij staat nu stevig in zijn schoenen, heeft zijn diploma gehaald en vervolgt nu zijn opleiding op het ROC.
Zijn verhaal hoorden we op die avond in vele, vaak ontroerende, varianten maar allemaal met dezelfde ondertoon: wat heeft die school veel voor mij betekend! Zonder den Bongerd zou ik niet degene zijn die ik nu ben.
Het actiecomité heeft een gesprek gehad met de directie van het Hooghuis. Vooraf werd ons duidelijk gemaakt dat den Bongerd sowieso gaat sluiten. Schijnbaar deed het er niet toe hoeveel Ossenaren het hier absoluut niet mee eens zijn.
Wij hebben goed geluisterd naar hun argumenten. Wij kunnen alleen maar tot de conclusie komen dat ze een besluit hebben genomen voordat ze goed over de gevolgen hebben nagedacht. Er zijn nog veel vragen waarop geen antwoord kan worden gegeven. Er kan geen garantie worden gegeven dat er straks voldoende expertise zal zijn om de leerlingen te begeleiden. Hoe de koersklassen zullen worden georganiseerd, is nog volstrekt onduidelijk.
Op papier klinken hun argumenten logisch: het zou mooi zijn als alle leerlingen op een reguliere school hun opleiding kunnen volgen. Maar de praktijk wijst anders uit.
Laten we helder zijn: het gaat ons niet om de stenen. Maar juist de kleine school, de vertrouwde omgeving, een school waarvan je alle docenten kent en de docenten jou, de betrokken conciërge en het feit dat alle leerlingen wel iets bijzonders hebben: die ingrediënten tezamen maken van den Bongerd een unieke school.
Ouders, leerlingen en docenten voelen zich niet gehoord. Wanneer ook de politiek hen de rug toekeert, staan zij volledig in de kou.
Ze verdienen onze steun opdat ook in de toekomst jongeren in Oss die het in het reguliere onderwijs niet redden, maar ook niet passen in het speciaal onderwijs, dezelfde succesverhalen mogen beleven als deze kanjers. De Bongerd is een parel van Oss. Een parel breek je niet in stukjes om het op verschillende plaatsen te bewaren. Den Bongerd moet blijven!
Deze motie werd namens de SP ingediend door Ans Broersen :
Motie: Den Bongerd moet blijven
De raad van de gemeente Oss, in vergadering bijeen op 9 maart 2017,
constaterende dat:
- De directie van het Hooghuis van plan is den Bongerd in 2019 te sluiten;
- Leerlingen, ouders en docenten onbetwist de waarde en kwaliteit van den Bongerd hoog in het vaandel hebben;
- Al meer dan 1500 Ossenaren hun handtekening hebben gezet voor het behoud van den Bongerd;
- De directie haar beleid afstemt op een rapport dat van bovenaf is opgesteld door het samenwerkingsverband en niet van plan is de zorgen van docenten, (oud) ouders en (oud) leerlingen ter harte te nemen;
- De invoering van het Passend Onderwijs door maar liefst 50% van de docenten in het voortgezet onderwijs als negatief wordt beoordeeld;
- Een op de acht docenten overweegt om het onderwijs te verlaten omdat de werkdruk te hoog is;
- Ongeveer een derde van de leerlingen van het Baken jaarlijks doorstroomt naar den Bongerd;
overwegende dat:
- De sluiting van den Bongerd, een school die wordt ervaren als een kleine, veilige overzichtelijke school, een verarming van het onderwijsaanbod in Oss en omgeving zou betekenen;
- Dit in de toekomst tot gevolg kan hebben dat leerlingen thuis komen te zitten en geen diploma zullen halen;
- De kans op pestgedrag met veel bijkomend verdriet en leed op de reguliere scholen groter is;
spreekt uit de ontstane commotie onder de Ossenaren over de toekomstige sluiting van den Bongerd ter harte te nemen
en draagt het college van B&W op om:
het gesprek aan te gaan met de directie van het Hooghuis om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om den Bongerd te behouden,