h

Fietsen in het centrum van Oss

1 mei 2018

Fietsen in het centrum van Oss

Op 15 april om16.30 uur is bij de ingang van Blokker tegenover de ijssalon van Venezia een 9 jarig meisje aangereden toen ze al spelend uit het portiek van Blokker kwam.

Ze werd aangereden door een jongen op de fiets. De jongen is er van geschrokken en was begaan met het meisje en is een tijd bij het meisje gebleven. Omstanders en begeleiders dachten in eerste instantie dat het meeviel.

De ouders van een vriendinnetje waren met het meisje in de stad en hebben bij Venezia binnen 1e hulp verleend. De moeder is gekomen en is vervolgens met haar dochter naar de huisartsenpost gegaan waar ze doorgestuurd werden  naar het ziekenhuis in Uden.

Daar werd uiteindelijk het volgend letsel geconstateerd:

  • Gebroken kuitbeen
  • Gebroken enkel
  • Losgeraakte groeischijf.

Het kuitbeen kon gezet worden, de enkelbreuk niet, het meisje moest alsnog geopereerd worden en met behulp van schroeven is de enkelbreuk hersteld.

De gevolgen zijn nog niet helder, of de groeischijf nog volledig kan herstellen is de vraag.

Het meisje danste bij de balletschool en zou het weekend een ballet uitvoering hebben. Tegelijker tijd was er al sprake van een eventuele opleiding op de balletacademie. Vooralsnog is niet duidelijk of deze optie erin zit.

Een afschuwelijk voorbeeld van de gevolgen van fietsen in de stad.

De SP heeft de afgelopen week op haar website foto’s geplaatst van de chaos van geparkeerde fietsen. Hier is erg veel reactie op gekomen.

Er zijn weinig tot geen mensen die het fietsen in de stad goed vinden.

Ouders met kinderen klagen dat de kinderen niet vrij kunnen lopen.

Mensen die slecht ter been zijn worden angstig in de stad door rondfietsende mensen.

De afgelopen jaren is er in de gemeenteraad  vaak en veel gesproken over het fietsen in de stad. In het kort het verloop van de discussie die uiteindelijk heeft geleid tot het toestaan van fietsen in het voetgangersgebied van Oss.

 

  • Op 7 november 2013 is een motie van VVD en Groen Links aangenomen waarin fietsers worden toegelaten als gast in het voetgangersgebied in het centrum.
  • Op 5 februari 2014 is dit verder  besproken in de raadscommissie ruimte.
  • Op 11 februari 2014 worden fietsers als gast in het voetgangersgebied toegelaten met een proefperiode  voor 1 jaar.
  • Op 16 juli 2016 is besloten om de proefperiode af te sluiten en fietsen in het voetgangersgebied in de stad definitief toe te staan.

 

Regelmatig zijn er vragen gesteld en is er over gesproken.

Het standpunt van het college is steeds geweest het fietsen moet blijven en we zetten in op gedragsverandering.

Op het moment dat het fietsen in het voetgangersgebied startte heeft  Albert Arends van de SP  nadrukkelijk aan toenmalig wethouder de Bruijn (VVD) gevraagd wat er zal gevolgen zijn als er ongelukken gebeuren door het fietsen in de stad. Het antwoord  van wethouder de Bruijn liet aan duidelijkheid niets te wensen over.

“Bij het eerste ongeluk met letsel zal het fietsen gestopt worden.”

Naar aanleiding van het hierboven beschreven recente ongeluk door het fietsen in het voetgangersgebied heeft de SP de volgende vragen:

  1. Is het college op de hoogte van dit ongeval? Zo ja, gaat u hierop actie ondernemen?

 

  1. Wat is het woord van de destijds verantwoordelijk wethouder waard na dit ongeval met ernstig letsel. ?

 

Ziet u als college de noodzaak in om na dit bericht , het afschaffen van  fietsen  in het voetgangersgebied zo snel mogelijk aan de Raad  voor te leggen ?

U bent hier