h

Ook op onze lijst: Janneke van der Leest

16 maart 2018

Ook op onze lijst: Janneke van der Leest

De SP kandidatenlijst bestaat uit 50 personen. Hier onze nummer 10: Janneke van der Leest.

Janneke van der Leest is geboren en getogen in de Osse Schadewijk waar ze ook nu nog woont. Echte SP-waarden als solidariteit heeft ze van huis uit meegekregen. Janneke studeerde onder andere vergelijkende kunstwetenschappen en hier ligt dan ook haar hart: "Dicht bij huis van kunst en cultuur genieten zou voor iedereen mogelijk moeten zijn!" Tevens heeft zij  haar medekandidaten geinterviewd voor onze website en Facebook.

Je bent al heel lang SP-lid. Waarom nu op de lijst?

Het is nu het goede moment. Vroeger zat ik nog met studie en met een niet stabiele werksituatie. Maar nu zou ik de uitdaging en verantwoordelijkheid van het raadslidmaatschap er goed bij kunnen hebben.

Waar zou je je als raadslid voor willen inzetten?

Mijn hart ligt bij kunst en cultuur. Als gemeente moeten we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen hiermee op een laagdrempelige manier in contact kunnen komen.

Waarom vind je dit zo belangrijk?

Kunst en cultuur maak en beleef je vaak samen. Denk aan jongeren die samen in een bandje spelen, samen iets creëren. Of jong en oud samen in de harmonie of theatergezelschap. Ook als publiek geniet je gezamenlijk. Zo brengt kunst mensen samen, wat de saamhorigheid in de samenleving bevordert en vereenzaming tegengaat. Maar ook als je in je eentje met kunst bezig bent – je leest een boek of tekent – is het goed voor je. Het ontspant en verbreedt je horizon. Allemaal positieve dingen en ongeveer hetzelfde geldt voor sport.

Welke rol is op dit vlak weggelegd voor de gemeente?

Die moet bijvoorbeeld culturele instellingen als de Muzelinck, de bieb, de Groene Engel, maar ook muziekverenigingen en theatergroepen zo goed mogelijk ondersteunen en de onderlinge samenwerking stimuleren. Ook samenwerking met bijvoorbeeld scholen en buurtinitiatieven zijn heel belangrijk. De gemeente moet ervoor zorgen dat iedereen die dat wil, de kans krijgt deel te nemen aan kunst en cultuur.

Zet je je ook op andere manieren in voor kunst en cultuur in Oss?

Ik zit in het bestuur van cultuurpodium Groene Engel als afgevaardigde van de vrijwilligers. Dit vind ik een hele leuke en waardevolle taak. Groene Engel brengt heel veel mensen van verschillende leeftijden en achtergronden in contact met cultuur. Ik vind het fijn dat ik daaraan als bestuurslid mijn steentje kan bijdragen.

Kom je er ook vaak als bezoeker?

Zeker. Zelf geniet ik van alles wat er gebeurt: film, theater en concerten. Ik ben er dan ook vaak te vinden. Als je me gevraagd had wat mijn lievelingsplek in Oss was, was 'de Groene Engel' mijn antwoord geweest!

U bent hier