h

Ook op onze lijst: Jan Zoll

16 maart 2018

Ook op onze lijst: Jan Zoll

Onze kandidatenlijst bestaat uit 50 personen.Vandaag de nummer 2: Jan Zoll.

Jan,hoe ben je bij de SP gekomen en wat heb je zoal gedaan?

Ik ben in 1975 in Oss komen wonen. Daar kwam in die tijd de SP aan de deur met de actie “Voorkomen is beter”. Ik ben toen lid geworden en mee gaan helpen. Mensen opzoeken, acties, er is altijd iets te doen. Ik heb ook twintig jaar meegeholpen bij de SP Hulpdienst, eerst nog in ons pand in de Peperstraat, later op zaterdagmiddag in de Linkensweg. Vanaf 2003 zit ik in de gemeenteraad. Vijf jaar geleden heb ik het fractievoorzitterschap overgenomen van Paul Peters.

Er is veel te doen geweest over de invulling van het oude V&D pand. Wat wil de SP?

Iedereen in Oss wil dat het lelijke V&D pand verdwijnt. De projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren hebben verzonnen dat ook de bibliotheek op de plek van het oude V&D pand moet komen. De gemeente moet dan wel fors meebetalen aan een nieuw gebouw. Maar daarmee worden de kosten voor de bibliotheek vijf keer hoger dan nu en krijgen ze veel minder ruimte. Dat is geen lang houdbare situatie voor een goede algemene voorziening als de bibliotheek. Daarmee offer je de bibliotheek op voor de plannen van de vastgoedeigenaren in het centrum.

Ook de SP vindt dat het V&D gebouw plaatst moet maken voor woningen, horeca of een stadspark. Daarmee kun je het centrum veel aantrekkelijker maken. Nieuwe plannen voor de bibliotheek en de Lievekamp moeten over de bibliotheek en de Lievekamp gaan en niet gebruikt worden om de problemen van anderen op te lossen.

Tegenstanders zeggen dat de SP overal tegen is. Vind je dat ze gelijk hebben?

Dat is zo’n onzin. De SP is vooral veel voor. Wij zijn voor een goede zorg in Oss, voor goed onderwijs zoals bij den Bongerd, voor een mooi stadscentrum waar het V&D pand plaats maakt voor bijvoorbeeld woningen en horeca of een stadspark. Wij zijn voor goede culturele voorzieningen zoals de bibliotheek, de Muzelinck, Groene Engel en de Lievekamp. De SP is voor goede plannen voor meer werkgelegenheid en voor goede sociale voorzieningen voor mensen die het nodig hebben.

Wij zijn wel tegen slechte plannen. De SP is tegen de komst van een mestfabriek en tegen het opofferen van de bibliotheek voor de plannen van de vastgoedeigenaren in het centrum. Wij zijn tegen de dramatische bezuinigingen in de zorg en tegen  sluiting van den Bongerd.

Je komt altijd zo rustig over. Wordt je nooit eens kwaad?Wanneer en waarover was de laatste keer?

Ik ben doorgaans rustig van aard. Maar net als iedereen wordt ik weleens boos. Ik houd niet bij wanneer ik boos ben of niet, maar ik kan mij bijvoorbeeld wel opwinden over plannen van het huidige college die echt slecht zijn voor de mensen in Oss. Een paar voorbeelden zijn hierboven al genoemd: de komst van een mestfabriek, de centrumplannen en destijds de draconische bezuinigingen in de thuiszorg.

Heb je naast al die drukte nog tijd voor hobby?

Naast het werk voor de SP heb ik nog gewoon een volledige baan en ook hobby’s. Ik maak muziek en speel als hoboïst in het Regionaal Symfonieorkest Oss. Ik mag graag wandelen en dan het liefst buiten de gebaande paden. Het is soms passen en meten met de tijd, maar normaal gesproken lukt het aardig.

U bent hier