h

Aantal koeien en varkens in Oss flink uitgebreid

29 september 2016

Aantal koeien en varkens in Oss flink uitgebreid

Foto: SP

Terwijl provincie en veel gemeenten op de rem trappen, krijgt de veehouderij in Oss alle ruimte om te groeien. Dit blijkt uit recente CBS-cijfers. In tien jaar tijd zijn er 5000 koeien en 41.000 varkens bijgekomen in Oss en
Den Bosch. Voornamelijk in Oss, maar vanwege de herindeling met Maasdonk is een meerjarige vergelijking alleen mogelijk door de cijfers van Oss, Den Bosch, Maasdonk bij elkaar op te tellen.

Foto: SP

Mest

5000 koeien en 41.000 varkens extra betekent ook 300.000 ton extra mest. Die zal moeten worden verwerkt, net als de 500.000 ton varkensmest die vanuit de Peel naar Oss komt. De SP vreest dat de uitbreiding van de veestapel in Oss extra mestfabrieken nodig maakt.

Foto: SP

Gezondheid bedreigd

Maar ook over de gezondheid en het welzijn van de Osse inwoners maakt de SP zich zorgen. Het RIVM-rapport ‘Veehouderij en Gezondheid Omwonenden’ dat in juli verscheen toonde duidelijk aan dat in gebieden met concentraties veehouderijen een verhoogd risico op longontsteking en infecties is. Waar veel Brabantse gemeenten de groei van de veehouderij succesvol aan banden leggen worden de koeien en varkens in Oss juist met open armen ontvangen. Met name CDA-wethouder van der Schoot biedt de veehouderij alle ruimte.

De groei van de veehouderij in Oss zien we ook terug in de geuroverlast. Het beleid van de provincie is om deze terug te dringen. Maar in Oss zien we juist een toename. Tussen 2012 en 2015 is de geurbelasting van de kernen Deursen, Overlangel, Neerloon, Ravenstein, Neerlangel, Macharen en ’t Wild toegenomen, evenals in de bebouwingsclusters rond Herpen, de Koolwijk en ’t Gement.

U bent hier