h

Wethouder Peters, kom in actie!

12 juni 2016

Wethouder Peters, kom in actie!

Onlangs, (uitspraak 7 juni 2016) zijn twee cliënten uit Oss die gekort waren op hun huishoudelijke zorg door de rechter in het gelijk gesteld. De rechter heeft geoordeeld dat het korten van de huishoudelijke zorg door de gemeente Oss op een onrechtmatige manier is gebeurd en sommeert de gemeente Oss om binnen zes weken terug te komen op dit besluit.

De SP heeft reeds vele malen aangegeven zich grote zorgen te maken over het beleid inzake huishoudelijke zorg in Oss. Door veel te snel en veel te grof te snijden in het aantal uren huishoudelijke zorg komen veel Osse cliënten in de knel en verliezen Osse werknemers hun werk.

Daarnaast bleek recent dat de gemeente Oss ruim zes ton over heeft gehouden op het budget afgelopen jaar voor huishoudelijke zorg. Staatssecretaris van Rijn heeft een brief geschreven naar alle Nederlandse gemeenten, waarin hij de wethouders oproept tot snelle actie aangaande het herstellen van het beleid rondom de huishoudelijke zorg.

Gemeenten moeten niet zo alleen zo snel mogelijk hun huishoudelijk zorgbeleid in lijn brengen met de WMO 2015, maar ook, eventueel vooruitlopend op dat nieuwe beleid, alle inwoners direct van de benodigde huishoudelijke zorg voorzien als zij daar recht op hebben.

Het gaat daarbij niet alleen om inwoners met een zorgindicatie die bezwaar hebben aangetekend tegen hun lagere indicatie, maar ook bewoners die dat niet gedaan hebben. Gemeenten moeten dit snel doen om te voorkomen dat cliënten te lang in onzekerheid zitten.

De staatssecretaris schrijft dit naar aanleiding van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over de huishoudelijke zorg. Deze Centrale Raad van Beroep is van oordeel dat het verlenen van huishoudelijk zorg altijd maatwerk dient te zijn en een simpele indicatie als ‘schoon en leefbaar huis’ volstaat dus niet.

De SP heeft daarom de volgende vragen aan de wethouder:

  1. Heeft u kennis genomen van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep en van de uitspraken van de zaken van individuele cliënten tegen de gemeente Oss dd. 7 juni?
  2. Is de wethouder van mening dat de gemeente Oss bij cliënten op een onrechtmatige manier herindicaties heeft uitgevoerd?
  3. Welke acties gaat u ondernemen om het huishoudelijke zorgbeleid van de gemeente Oss in lijn te brengen met deze uitspraken?
  4. Hoeveel cliënten in Oss zijn de dupe geworden van het beleid van de gemeente en kunnen nu een nieuw besluit rondom hun indicatie tegemoet zien?
  5. Hoe gaat de wethouder deze cliënten informeren en binnen welke termijn?
  6. Mag de fractie van de SP er van uit gaan dat de wethouder dit proactief gaat oppakken en niet alleen bij de cliënten die naar een rechter zijn gestapt, maar bij iedereen die hier recht op heeft?
  7. Hoe snel gaat u deze cliënten weer van de huishoudelijke zorg voorzien waar men recht op heeft?
  8. Zijn de zorgorganisaties in staat om dit op korte termijn op te lossen?
  9. Gezien de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (en gezien de uitspraken van de rechtbank Oost-Brabant dd. 7 juni): hoe schat de wethouder de financiële riscico’s in die de gemeente Oss loopt op het moment dat Osse cliënten, die onrechtmatig een lagere  herindicatie hebben gekregen, genoegdoening en/of een schadevergoeding gaan eisen over die periode? Kan de wethouder aan de  gemeenteraad voorreken wat deze financiële riscio’s op dit moment zijn?
  10. Gaat de gemeente Oss excuses maken aan de cliënten die onrechtmatig geen huishoudelijke zorg hebben ontvangen en hoe dan?
  11. Doordat cliënten (onrechtmatig) minder uren huishoudelijke zorg hebben ontvangen, hebben meer Osse werknemers in de huishoudelijke zorg dan nodig hun werk verloren. Op welke manier gaat de wethouder dit rechtzetten?

Met vriendelijke groet,

Marie-Therese Jansen
Lilian Marijnissen
SP Oss

U bent hier