Dreigend tekort aan seniorenwoningen in Oss?
Dreigend tekort aan seniorenwoningen in Oss?
Volgens ouderen organisatie ANBO dreigt er een tekort aan seniorenwoningen, vooral in gemeentes met minder dan 100.000 inwoners en al helemaal in de bijhorende dorpen. Oss heeft 22 dorpen en kernen rondom de stad en is daarmee een risico gemeente.
SP-raadsleden Martijn Tonies en Marie-Therese Janssen willen graag van Burgemeester en Wethouders weten hoe het er in Oss voor staat en stellen daarom schriftelijke vragen.
Is het Osse bestuur bekend met het onderzoek? Is er een dreigend tekort in Oss? Hoe ernstig is dat tekort? En natuurlijk net zo belangrijk: wat gaat het gemeentebestuur er aan doen?
Afgelopen donderdag tijdens de Gemeenteraadsvergadering is het SP-voorstel om permanent en duurzaam aandacht te vragen voor woningproblematiek in Oss unaniem aangenomen. De SP vindt dat er onder de huur- en koopwoningen een voldoende betaalbaar woningaanbod moet zijn voor alle leeftijden. De gemeente moet de woningmarkt in de gaten houden en de dynamiek van vernieuwing en doorstroming stimuleren: wonen moet kunnen!
lees verder voor de gestelde vragen.
Geacht college van B&W,
Het Algemeen Dagblad plaatste eind maart het artikel "Huizen voor senioren worden snel schaars"1 en RTL kwam met "Ruim helft gemeenten vreest tekort aan seniorenwoningen"2, dit naar aanleiding van de resultaten uit een onderzoek door Ipso Facto en ouderen organisatie ANBO. Dit is niet de eerste keer dat gemeentes en andere organisaties over dit onderwerp de noodklok luiden, ook halfweg 20153 en eerder, begin 20144 is hier de aandacht op gevestigd. Door bezuiniginen in de zorg is een verblijf in een verzorgingsof verpleeghuis geen vanzelfsprekendheid meer. Senioren zijn beduidend vaker aangewezen op zorg en/of begeleiding in huis.
Echter, aan goede seniorenwoningen blijkt een drastisch tekort, volgens het AD artikel vooral in gemeenten met minder dan 100.000 inwoners en al helemaal in dorpen. Zoals bekend bestaat de gemeente Oss uit de stad Oss met daar omheen 22 dorpen en kernen. Het hiervoor genoemde onderzoek noemt geen exacte cijfers per gemeente, maar vermeldt wel dat gemeenten zelf niet weten hoe groot de tekorten zullen zijn. Naar aanleiding van deze artikelen stellen we U de volgende vragen:
- Bent U bekend met bovengenoemde artikelen en/of rapporten?
- Zijn er per kern gegevens beschikbaar over de vergrijzing?
- Is er bij de gemeente Oss inzicht in de woonvoorraad specifiek geschikt voor senioren? Zo ja, om welke aantallen per kern gaat het? Zo nee, komt daar binnenkort verandering in?
- Is er bij de gemeente Oss inzicht in de mogelijke tekorten in de woningvoorraad, specifiek geschikt voor senioren? Zo ja, wat zijn de verwachtingen? Zo nee, bent U bereid dat te onderzoeken?
- In veel gevallen is het mogelijk om een woning "senioren-proof" te maken, dit gebeurt in de praktijk dan ook. Enerzijds voorkomt dit een verhuizing naar de schaarser wordende seniorenwoningen, anderszijds blijft een vaak te grote woning dan bezet, terwijl de bewoners of bewoner eigenlijk beter op de plek zou zijn in een seniorenwoning. Dit komt de doorstroming op de woningmarkt, van bijvoorbeeld starters of bewoners van een sociale huurwoning naar een grotere gezinswoning, niet ten goede. Bent U het met de SP eens dat er naast aanpassing van bestaande woningen, ingezet dient te worden op nieuwbouw van seniorenwoningen zodat de doorstroming blijft bestaan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, gaat U hiervoor dan beleid opnemen in Uw visie met betrekking tot wonen in Oss?
- Is er inzicht in de effecten op de toekomst voor de Osse woningmarkt als gevolg van een tekort aan doorstroming? Zo ja, wat zijn die effecten? Zo nee, bent U bereid dat te onderzoeken?
Bij voorbaat dank voor de spoedige beantwoording van onze vragen.
Met vriendelijke groet,
namens de Socialistische Partij Oss
Martijn Tonies,
Marie-Therese Janssen,
- Zie ook:
- Volkshuisvesting