h

Huurcommissie geeft huurders Sterrebos gelijk

28 maart 2016

Huurcommissie geeft huurders Sterrebos gelijk

Verschillende bewoners zijn het niet eens met de hoge en onduidelijke afrekeningen van BrabantWonen. Onlangs is een bewoner, dhr. R. Bozelie, hiermee naar de huuradvies commissie gestapt en in het gelijk gesteld. Het protest ging over de afvalkosten, elektra, water en de kosten voor receptie en coördinatie. De huuradvies commissie heeft hiervoor een rapporteur gestuurd die de berekeningen van BrabantWonen aan de hand van de werkelijke kosten heeft nagerekend en kwam tot de conclusie dat Brabant Wonen te hoge kosten heeft berekend voor afval, elektra en water.

Bij individueel elektra gebruik berekent Brabant Wonen een hogere kWh-prijs dan is toegestaan. De SP is er van overtuigd dat ook de kosten van water onjuist worden berekend. Er wordt geen rekening gehouden met bewoning door één of twee personen. Ook het watergebruik van het restaurant en het schoonmaakbedrijf worden niet apart gemeten. Als excuus voert BrabantWonen aan dat te hoge kosten aan verbonden zouden zijn, wanneer deze zaken apart zouden worden gemeten.

Voor de berekening heeft de rapporteur een andere methode gebruikt dan BrabantWonen. Ons advies voor BrabantWonen is: ga deze methode ook gebruiken, de huurders zijn erbij gebaat. De huurcommissie heeft de huurders in het gelijk gesteld. BrabantWonen zou er verstandig aan doen nu alle bewoners het teveel berekende terug te betalen.

Receptie en coördinatie.
De kosten voor receptie en coördinatie vallen niet onder de woonservice kosten, daar doet de Huuradvies commissie geen uitspraak over omdat zij daarvoor niet bevoegd is. Om hierover een uitspraak te krijgen moet men naar de rechter. De afrekening ging over de periode van 14 februari tot 31 december.

Voor die periode is ruim €40,00 teveel berekend.
Voor 220 appartementen komt dat neer op het aardige bedrag van € 8800 in totaal. Het gaat om nog een veel hoger bedrag, omdat BrabantWonen al jarenlang bewoners teveel heeft laten betalen.

Voorschotten.
Ook de extreem hoge kosten van voorschotten voor de servicekosten zijn door ons met BrabantWonen al vaak besproken. Sinds 2012 is toegezegd deze aan te passen aan de werkelijke prijs. Enkele voorbeelden van deze extremen.

  • Maasvallei Oss: Kosten huismeester € 49,21; Voorschot € 144,-!!
  • Kosten schoonmaak gemeenschappelijke ruimten
    € 102,-; Voorschot €132,-.
  • Ministershof: Kosten schoonmaak gemeenschappelijke ruimten € 168,-;
    Voorschot € 209,-.
  • Sterrebos: Kosten afval € 0,00; Voorschot € 7,20.
  • Kosten Centraal antenne € 26,72; Voorschot € 63,-.
  • Verlengde Tuinstraat: kosten elektra gemeenschappelijke ruimten €111,80;
    Voorschot €150,-

Dit zijn maar enkele voorbeelden.
Maar we zouden nog veel meer voorbeelden kunnen geven van alle appartementen In Oss. Het loont dus om bij de huuradvies commissie protest aan te tekenen.
De SP helpt als u er niet uitkomt.
Meer info: oss@sp.nl

U bent hier