h

TTIP is wurgakkoord!

19 september 2015

TTIP is wurgakkoord!

Foto: SP

“TTIP is een slecht verdrag. Mocht het echt in werking treden, dan zullen de mensen in Nederland daar onaangename gevolgen van ondervinden. Dit verdrag moet gedwarsboomd worden!”

Anne-Marie Mineur  sprak zich duidelijk uit in haar betoog over TTIP, een handelsverdrag wat nu in de maak is en de handelsbetrekkingen tussen Europa en Amerika moet versoepelen.

Vrijdag 18 september was er een openbare avond in het partijgebouw van de SP in Oss. Daar sprak Anne-Marie Mineur, oud-Ossenaar en Europarlementariër namens de SP.

Waarom geen TTIP?
In Nederland is er een uitgebreide wet- en regelgeving voor arbeidsrechten en voedselveiligheid. In Amerika is dat lang niet zo goed geregeld. Nu wordt er achter de schermen van alles bedacht om de Europese regels en Amerikaanse regels in elkaar te vlechten. We kunnen er alleen maar op achter uitgaan.

De Avébé, een aardappelzetmeel fabriek in Groningen, ziet met lede ogen aan wat er gaat gebeuren.  Amerikaanse bedrijven zullen met goedkopere producten op de markt komen, waardoor de Avébé in de problemen komt met als gevolg dat er veel werkgelegenheid zal verdwijnen in Groningen.
In Nederland is het nu zo dat een bedrijf eerst moet aantonen dat een nieuw product aan alle eisen voldoet, voordat het op de markt komt: het voorzorgsbeginsel. In Amerika mogen nieuwe producten ongzien de markt op en wordt er pas ingegrepen als er iets misgaat.

Foto: SP

Dan dreigt er nog het gevaar van het arbitragesysteem ISDS, een onderdeel van het verdrag. Een investeerder kan dan de staat aanklagen buiten de rechter om. Die Amerikaanse toestanden moeten we hier niet willen.

Wat kun je doen?
Op 10 oktober is er een demonstratie in Amsterdam om 13.00 uur op het Jonas Daniël Meijer Plein.

Je kunt via www.sp.nl/ttip een
manifest tegen TTIP ondertekenen dat aangeboden wordt aan minister Ploumen.

U bent hier