h

SP wil nieuw onderzoek naar windmolens op bedrijventerrein Elzenburg

7 september 2015

SP wil nieuw onderzoek naar windmolens op bedrijventerrein Elzenburg

Foto: Johan Niewohner / Johan Niewohner

Om klimaatverandering te stoppen is het noodzakelijk over te schakelen op duurzame energie. In Nederland bieden windmolens en zonnepanelen daarvoor goede perspectieven. Reeds in 2005 heeft de Osse gemeenteraad geconstateerd dat bedrijventerrein Elzenburg voor windmolens de meest geschikte plek is. In 2007 zijn zes locaties op Elzenburg onderzocht. Ze stuitten toen op bezwaren van Defensie vanwege radarverstoring van vliegbasis Volkel. Deze bezwaren zijn later vervallen.

Het project ‘windmolens in Oss’ was inmiddels stilgevallen. Onlangs is de belangstelling voor windmolens in Oss weer opgeleefd.  Niet op Elzenburg, maar in de polder ten noorden van De Geer.  De SP vindt Elzenburg nog steeds een uitstekende locatie en wil
dat 
niet alleen wordt gekeken naar de polder, maar ook dat het onderzoek naar de geschiktheid van dit industrieterrein opnieuw wordt opgestart.

De SP vraagt de gemeente wat precies uit het onderzoek in 2007 is gekomen. Het onderzoek lijkt door de reactie van Defensie voortijdig afgebroken. De SP denkt dat er voldoende reden is om het onderzoek opnieuw op te pakken. Gebruikmakend van nieuwe kennis op het gebied van veiligheid, geluidsoverlast of radarverstoring. Want windmolens zijn op dat gebied flink verbeterd. 

De SP wil ook weten of windmolens te combineren zijn met afvalverwerkende bedrijvenElzenburg kent grootschalige bedrijven voor op- en overslag van puin, huisvuil, schroot, groenafval of banden. Ook wil de SP weten of windmolens mogelijk zijn langs het Burgemeester Deelenkanaal.

Omdat de gemeente zich op dit moment uitsluitend
richt op windmolens in de polder ten noorden van bedrijventerrein De Geer is alle energie daarop gericht.

De SP vindt dat jammer en vraagt de gemeente om het blikveld te verbreden, mede vanwege de duurzaamheidsopgave die er ligt.

De Sp heeft de volgende vragen gesteld aan het college:

 

Geacht college van B&W,

In november 2005 heeft de gemeenteraad ingestemd met nader onderzoek naar de locatie Elzenburg voor plaatsing van windmolens. Deze locatie was volgens het college ‘zeer geschikt voor de mogelijke plaatsing van windturbines’. Om de een of andere reden is de locatie Elzenburg nu uit beeld.

Bij verschillende gelegenheden hebben wij vergeefs geprobeerd helderheid te krijgen over de reden hiervoor. De raadsinformatiebrief van 7 juli geeft ons geen duidelijkheid. Uit de informatiebijeenkomsten die u heeft georganiseerd en het technisch vooroverleg met de gemeenteraad op 23 september bevestigen dat Elzenburg voor u een gepasseerd station is.

Voor ons echter nog niet. Wij hebben nog geen overtuigende argumenten gezien.

Omdat wij ons graag alsnog laten overtuigen stellen wij u langs deze weg een aantal vragen:  

1. In 2007 zijn zes locaties op Elzenburg onderzocht. Wat is, per locatie, de reden dat deze locaties zijn afgevallen?

2. Maakt het voor radarverstoring uit of een windmolen op Elzenburg staat of in de polder ten noorden van de Geer? Met andere woorden, is radarverstoring een valide argument om locaties op Elzenburg af te laten vallen?

3. Op 11 februari 2010 heeft u de raad geïnformeerd dat na onderzoek drie locaties zijn overgebleven. Welke drie locaties zijn dit? Om welke reden(en) zijn deze locaties overgebleven?

4. Zijn deze locaties nog steeds in beeld? Of zijn ze later alsnog afgevallen? Wanneer is dat gebeurd? Wat waren per locatie de argumenten? Wanneer heeft u de gemeenteraad over het eindresultaat geïnformeerd?

Daarnaast wil de SP graag weten of op basis van huidige kennis, huidige marktsituatie en huidig grondgebruik andere locaties op Elzenburg mogelijk zijn. Daartoe  stellen wij u de volgende vragen:

1. Klopt het dat bij een windmolen van 125 m hoog uit veiligheidsoverwegingen de afstand tot een bedrijfsgebouw tenminste 40 m moet bedragen? En dat voor de afstand tot rijksweg 40 tot 45 m wordt aangehouden? Zijn dit ook de afstanden die zijn aangehouden bij de selectie van locaties in 2005 – 2007?

2. Is een windmolen voorstelbaar op een grootschalig terrein voor opslag en/of overslag van puin, betonelementen, autobanden, oud ijzer, compost of afval?   

3. Zijn windmolens voorstelbaar direct aan de oevers van het Burg. Deelenkanaal?

4. De vraag naar bedrijventerrein is op dit moment veel kleiner dan in de periode 2005 – 2007. Hoeveel m2 is nodig voor het plaatsen van een windmolen op nog niet uitgegeven bedrijventerrein? Wat zijn de consequenties voor de uitgeefbaarheid en het rendement van nog niet uitgegeven bedrijventerrein?

5. Sinds 2005 - 2007 is er nogal wat veranderd op Elzenburg. Heeft u contact gehad met eigenaren van terreinen die inmiddels of nog steeds braak liggen?

6. Bent u bereid om, aanvullend op het onderzoek naar windmolens ten noorden van de Geer, opnieuw te onderzoeken of er geschikte locaties op Elzenburg te vinden zijn? Bijvoorbeeld omdat u het plaatsen van windmolens ten noorden van De Geer slechts als een eerste stap ziet bij het realiseren van uw duurzaamheidsambitie? Wanneer kan zo’n onderzoek van start gaan?

Tot slot heeft de SP een tweetal vragen over het afbreukrisico van een locatie ten noorden van De Geer:

1. Zoals u weet is deze locatie in strijd met de Verordening Ruimte van de provincie. Bent u van mening dat locatie Elzenburg voldoende is onderzocht om de provincie te overtuigen dat een alternatief nodig is?

2. Op nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen is sinds 2012 de Ladder van duurzame verstedelijking van toepassing. Denkt u dat de locatie ten noorden van De Geer  stand kan houden bij de Raad van State?

Met vriendelijke groet,

SP-fractie Oss,

  • Martijn Tonies
  • Adrie Geerts

U bent hier