h

ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN

24 april 2015

ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN

Woensdag 22 april was er een ledenavond over de campagne ‘Er is genoeg voor iedereen’.

Manja Smits, campagneleider van het landelijke team, was naar Oss gekomen om uit te leggen hoe het er in Nederland voorstaat met de kloof tussen arm en rijk. Om vervolgens uit de doeken te doen wat de SP in petto heeft om een tegenbeweging op gang te brengen.

Foto: SP

De avond begon met een quiz. Daaruit bleek dat de werkelijkheid vaak nog schrijnender is dan je denkt. Zo bezit de rijkste 10% van de Nederlanders maar liefst 66 % van het totale vermogen. Tien jaar geleden hadden ze ‘maar’ 61%.  De rijken worden dus echt rijker.
De armste 10% heeft een negatief bezit. Hun gemiddelde schuld is 57.000 euro.
Terwijl aan de bovenkant het aantal miljonairs groeit, groeit aan de onderkant het aantal mensen dat noodgedwongen gebruik moet maken van de Voedselbank.

Hoe ver willen we dat laten doorgaan zonder in te grijpen? De vermogensongelijkheid is de op één na grootste in Europa. In landen waar de kloof kleiner is, is er minder criminaliteit, leven mensen gezonder en gaan de ziektekosten naar beneden. Iedereen heeft baat bij meer gelijkheid.

De SP heeft als oplossing drie speerpunten:

  • Er wordt een miljonairsbelasting ingevoerd.
  • De midden- en lagere inkomens gaan minder belasting betalen, de hoogste inkomens meer.
  • Multinationals gaan eindelijk gewoon belasting betalen.

De maand juni wordt tot actiemaand benoemd. SP’ers in Oss zullen dan de wijken in gaan en in de stad staan om aandacht te vragen voor de campagne ‘Er is genoeg voor iedereen’.

U bent hier