h

Vacature voorzitter WMO raad

5 februari 2015

Vacature voorzitter WMO raad

De WMO-raad  adviseert het college van B&W over maatschappelijke dienstverlening en zorg die de gemeente uitvoert. De WMO-raad had eind vorig jaar een nieuwe voorzitter nodig. Op deze functie solliciteerde ook Anneke de Bres. 36 jaar ervaring als huisarts en 20 jaar gemeenteraadslid waren volgens het college echter niet genoeg om voorzitter van de WMO-raad te kunnen worden. Hoewel Anneke de Bres de enige serieuze kandidaat was, werd ze afgewezen wegens gebrek aan bestuurlijke ervaring. Reden voor Jan Zoll, fractievoorzitter van de SP in Oss om de volgende brief naar het college te sturen:

Geacht college,

De functie van voorzitter van de WMO-raad is vacant. U heeft sollicitanten opgeroepen naar deze functie te solliciteren. Als belangstellende heeft zich gemeld Drs. Anneke de Bres. Zij was 36 jaar huisarts en 20 jaar gemeenteraadslid voor de SP in Oss. Zij is zeer gemotiveerd om de functie van voorzitter op zich te nemen.

Wat schetst onze verbazing toen wij vernamen dat mevrouw de Bres vanwege bestuurlijke kwaliteiten door uw college niet geschikt is bevonden om als voorzitter van de WMO-raad te functioneren. 20 Jaar bestuurlijke ervaring, vooral op het terrein van gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening – meer dan het hele college van BenW bij elkaar- en 36 jaar ervaring als huisarts, zijn voor uw college blijkbaar niet voldoende. De vertrokken voorzitter van de WMO-raad, oud VVD raadslid Hans Raadgever was blijkbaar wel voldoende gekwalificeerd om deze functie te vervullen.

Aannemelijker lijkt, hetgeen wij vernamen, dat wethouder Peters er een stokje voor heeft gestoken omdat hij geen voorzitter met een SP achtergrond wil. Het zal toch niet waar zijn dat na eerst de SP buiten het college van BenW gehouden te hebben er nu ook politieke censuur wordt gebezigd om deskundige betrokken Osse inwoners met een SP achtergrond buiten gemeentelijke adviesraden te houden.

Uw afwijzing doet geen recht aan het democratisch principe van de balance of power. Het zou het college van BenW en de wethouder Zorg sieren om de samenwerking met mevrouw de Bres aan te gaan in plaats van te ontwijken. Alle reden om op uw besluit terug te komen!

Graag vragen wij u om opheldering.

Met vriendelijke groet,

Jan Zoll

U bent hier