h

Crash jeugdzorg dreigt in Noordoost-Brabant

31 augustus 2014

Crash jeugdzorg dreigt in Noordoost-Brabant

In de laatste week van augustus is bekend geworden hoe hoog (of liever hoe laag) de budgetten voor de jeugdzorginstellingen in onze regio worden. Weliswaar lijkt het om (ambtelijke) voorstellen te gaan, maar het geeft wel de richting aan. Navraag bij diverse instellingen op het terrein van de gespecialiseerde jeugdzorg (jeugdhulpverlening, GGZ, LVB en VG) maakt ons duidelijk dat het gaat om kortingen tussen de 20 en 50%!

De SP kan deze kortingspercentages niet plaatsen. In het Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg, dat is vastgesteld door de gemeenteraad, is besloten maximaal 10% te korten. Daarnaast heeft staatssecretaris Van Rijn in de Tweede Kamer doorlopend gezegd dat de jeugdzorg in 2015 een ‘zachte landing’ zou maken, met een korting van 2 tot 3%. Dit is geen zachte landing: dit leidt tot een crash!

Als deze budgetten werkelijkheid worden per 1 januari 2015 zal dat vele slachtoffers opleveren: op de eerste plaats kinderen (en hun ouders) die de specialistische zorg simpelweg nodig hebben. Ook is het onvermijdelijk dat zulke kortingen leiden tot (massa)ontslagen in de jeugdzorg. Daarnaast zullen bepaalde organisaties gewoon omvallen. Tot slot zal het nu niet kunnen bieden van goede zorg op de lange termijn leiden tot veel meer persoonlijk leed én maatschappelijke schade. Tien jeugdzorgorganisaties, verenigd in het samenwerkingsverband JES!, hebben inmiddels een sterk noodsignaal afgegeven richting de gemeente Oss en andere gemeenten in de regio.

Mahmut Erciyas, SP-raadslid, heeft kritische vragen aan het college gesteld om te voorkomen dat er straks veel kinderen die hulp nodig hebben in de kou komen te staan.

U bent hier