h

Welstandsbeleid gesloopt

13 januari 2014

Welstandsbeleid gesloopt

welstand
Straks mag iedereen maar wat aanrommelen...
Precies een jaar heeft VVD-wethouder De Bruijn nodig gehad om het welstandsbeleid in Oss af te breken. In plaats van te bouwen aan een mooier Oss heeft ze 90 tot 95% van de woonwijken in Oss en de dorpen gedegradeerd naar een lager welstandsniveau. Wie wil bouwen of verbouwen mag voortaan vaak maar wat aanrommelen. Althans wat het uiterlijk betreft.

Het gevolg is dat de kans bestaat dat omwonenden straks tegen een lelijke gevel of een raar dak moeten kijken. Dat zal de sfeer in de wijken niet ten goede komen.

Overigens is ook de SP niet enthousiast over ver doorgevoerde regeltjes, maar wij geloven wél in de meerwaarde van een goed advies of een second opinion. Vandaar dat Adrie Geerts in de gemeenteraad pleitte om de Osse welstandsnota en de vele beeldkwaliteitsplannen die in het verleden voor de Osse woonwijken zijn gemaakt niet weg te gooien, maar digitaal te ontsluiten.
Aan deze studies hebben veel nieuwbouwwijken hun uitstraling en populariteit te danken en het is zonde om ze in de prullenmand te gooien. Adrie Geerts stelde voor om hiervoor moderne hulpmiddelen als ICT in te zetten. Zodat woningbezitters en architecten eenvoudig kennis kunnen nemen van de karakteristieke kenmerken van hun woonomgeving en zich daardoor kunnen laten inspireren.

Op deze manier wordt de traditionele welstandstoets feitelijk vervangen door een inspirerend welstandsadvies. Een stap vooruit in plaats van een stap terug.

Helaas vond zijn pleidooi geen gehoor. Bij het huidige college en bij partijen als VVD en VDG ontbreekt de ambitie om de Osse woonwijken mooier en beter te maken. Voor hen telt niet het algemeen belang, maar populisme en het belang van het individu.

U bent hier