h

Speeltuin Elckerlyc toegankelijk voor kinderen met een handicap

9 oktober 2013

Speeltuin Elckerlyc toegankelijk voor kinderen met een handicap

ElckerlycFeestelijke onthulling met bijzonder bezoek
De Speeltuinbende onthult op zaterdag 12 oktober aanstaande om 14.00 uur in speeltuin Elckerlyc in Oss het bordje ‘Hier kunnen wij GOED samen spelen’. Het geeft aan dat deze speeltuin zo is aangepast dat kinderen met en zonder handicap er optimaal samen kunnen spelen. Acteurs van Caps Club (bekend van televisie) zijn in de speeltuin voor een meet & greet: kinderen kunnen met ze op de foto en natuurlijk een handtekening vragen. Ook de wethouder zal bij de onthulling aanwezig zijn.

De Speeltuinbende, een groep kinderen met en zonder handicap, is een initiatief van NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind). Samen met NUSO, de koepel van speeltuinen, streeft NSGK ernaar om de toegankelijkheid van 25 speeltuinen te verbeteren zodat ze als voorbeeld kunnen dienen voor andere speelvoorzieningen in heel Nederland.

Dé speeltuin van Oss
De naam ‘Elckerlyc’ is Oudnederlands voor ‘iedereen’. Speeltuin Elckerlyc (gebouwd door vele vrijwilligers), is er voor klein én groot. Waar je ook vandaan komt; iedereen is er welkom. De speeltuin is ontworpen door een kunstenaar die de fantasie van kinderen wil prikkelen: houten kastelen, spannende speelhoeken en een piratenschip om te veroveren. Met water en zand dammen bouwen maar ook gewoon lekker schommelen.

De afgelopen tijd is er extra aandacht geweest voor de toegankelijkheid van de speeltuin voor kinderen met een handicap. Naast de al bestaande rolstoelschommel is de entree breder gemaakt, zijn de paden verbreed en opgehoogd en de toestellen beter bereikbaar geworden. Nu kunnen echt álle kinderen met elkaar spelen.

Speciale gasten
Gehandicapte kinderen zijn op 12 oktober speciale gasten in de speeltuin. Samen met hen zal de onthulling op een spectaculaire wijze worden ingeleid. Een uniek duo - met een bijzonder theatraal en muzikaal improvisatietalent - zal deze openingsact voor haar rekening nemen. Na deze onthulling zijn alle kinderen vervolgens uitgenodigd om te doen waar ze vooral voor gekomen zijn: samen spelen!

Speeltuinbendewijzer
Speeltuinen die zelf hun toegankelijkheid willen verbeteren, hoeven niet op de Speeltuinbende te wachten. Op de website www.speeltuinbendewijzer.nl vinden ze tips en informatie waarmee ze zelf aan de slag kunnen. En kinderen in heel Nederland kunnen de Speeltuinbende helpen door de speeltuin in hun eigen woonplaats te testen. Hun bevindingen kunnen ze invullen op www.speeltuinbende.nl.

NSGK
NSGK zet zich al meer dan 60 jaar in voor kinderen en jongeren met een handicap in Nederland. De stichting steunt jaarlijks honderden projecten op het gebied van spelen, vakantie, wonen, werk, voorlichting – alles wat nodig is om zo volwaardig mogelijk te leven. Dat kan dankzij de hulp van donateurs en vrijwilligers. Meer hierover leest u op www.nsgk.nl.

U bent hier