h

Wie stopt groene geldverspilling Weg van de Toekomst?

5 januari 2013

Wie stopt groene geldverspilling Weg van de Toekomst?

wvdt
Er is zeker iets te zeggen om vernieuwende technieken in samenhang toe te passen zoals bij de aanleg van de Weg van de Toekomst het geval is. Maar er zijn grenzen.
Toen bij de provincie Noord-Brabant het geld nog tegen de plinten klotste is er door Gedeputeerde Staten besloten om over de N329 ook een natuurbrug aan te leggen en daar zo&#180n 3 miljoen euro voor uit te trekken. Dit tot grote verbazing van ecologen die kennis van zaken hebben. Maar wanneer de politiek iets in de kop heeft zal het ook gebeuren. Er is dan altijd wel een adviesbureau te vinden dat er zich voor leent om zo&#180n opdracht aan te nemen en de goegemeente een rad voor de ogen te draaien.

Natuurbruggen zijn niet zinloos maar wel duur. Voordat tot aanleg wordt overgegaan is bezinning op kosteneffectiviteit alleszins noodzakelijk. Natuurbruggen moeten tenminste twee belangrijke grotere natuurgebieden met elkaar verbinden, zoals Herperduin met de Maashorst. Dat is bij de Weg van de Toekomst niet aan de orde. Daar wordt een agrarisch cultuurlandschap met verspreide boselementen en houtwallen verbonden met de bossen van Herperduin. In dergelijke gevallen zijn dassentunnels en een bescheiden veetunnel kosteneffectief en veel goedkoper.

Wat een veel positiever effect zou hebben voor de natuur op Herperduin is de aansluiting van het motorcrossterrein New Seven Hills op de Weg van de Toekomst al dan niet over een viaduct. In dat geval kan de Zevenbergscheweg afgesloten worden voor gemotoriseerd verkeer. Het zou een zegen zijn voor de natuur op Herperduin.

Maar eenmaal besloten dan lijkt er in de politiek geen weg terug. Het Osse college van BenW heeft inmiddels besloten dat een natuurbrug het best kan worden aangelegd tussen De Naaldhof en het benzinestation. Die komt dan precies uit op de oude vuilnisbelt, als een vlag op een modderschuit. Het ware beter dat het college zich richt tot het provinciebestuur met het verzoek om het geld maatschappelijk nuttiger te besteden.

U bent hier