h

Open brief over Heesch-West

16 januari 2013

Open brief over Heesch-West

Adrie GeertsAl twee jaar maakt de SP zich ernstig zorgen over de exploitatie van het bedrijventerrein Heesch-West. Vorige week is eindelijk concrete informatie naar buiten gekomen. Wij zijn van mening dat de oude plannen van tafel moeten. Daarom hebben de betrokken SP-fracties een open brief opgesteld.

Lees hier deze brief:

Bedrijventerrein Heesch-West moet helft kleiner

Acht jaar geleden hebben de gemeenteraden van Oss, Den Bosch, Maasdonk en Bernheze besloten samen het regionaal bedrijventerrein Heesch-West aan te leggen. Hiermee gaven deze gemeenten invulling aan de opgave uit het streekplan 2002 van de provincie Noord-Brabant. Het 125 hectare grote bedrijventerrein is gepland in het agrarisch gebied ten zuiden van de A59, tussen Heesch en Vinkel. Destijds was de verwachting dat de economie en dus ook de behoefte aan bedrijventerreinen flink zou blijven groeien. Met het aanleggen van bedrijventerreinen was veel geld te verdienen. Daarom werd voortvarend gestart met planvorming en grondaankoop.

Maar nu, acht jaar later, ziet de wereld er heel anders uit. Er liggen honderden hectaren bedrijventerrein braak en de vraag is naar het nulpunt gedaald. Inmiddels is al ruim 50 miljoen gemeenschapsgeld in Heesch-West ge&#239nvesteerd voor de aankoop van grond en gebouwen. Per inwoner van Den Bosch, Oss, Maasdonk en Bernheze ongeveer 200 euro. Maar 50 miljoen is nog lang niet genoeg. Er moet nog veel grond worden gekocht, landbouwbedrijven moeten worden uitgekocht, ontsluitingswegen moeten worden aangelegd en het terrein moet bouwrijp worden gemaakt. Geschat wordt dat daarvoor nog 75 miljoen extra nodig is. Allemaal gemeenschapsgeld. Geld dat alleen terugkomt door industriegrond te verkopen. Maar gaat dat lukken? En hoe snel? En tegen welke prijs? De SP heeft grote twijfels en vindt dat de betrokken gemeenten een einde moeten maken aan dit riskante avontuur. Niet door te stoppen, maar door de plannen rigoureus bij te stellen.

Wij vragen ons zelfs af of er &#252berhaupt nog behoefte is aan Heesch-West. Oss, Uden, Veghel en Den Bosch hebben samen nog 180 ha bedrijventerrein in de aanbieding. Pas daarna komt Heesch-West in beeld. Vorig jaar is een nieuwe behoefteprognose gemaakt en daaruit zou blijken dat Heesch-West tzt nodig is. Maar ten onrechte wordt daarin geen rekening gehouden met het feit dat ook Uden en Veghel bedrijventerrein in ontwikkeling hebben. Bovendien is de prognose gebaseerd op groei van de economie. Maar de economie stagneert. Bovendien krijgen we te maken met een krimpende beroepsbevolkig. Het CBS schat dat de omvang van de beroepsbevolking tussen 2010 en 2030 met 500.000 personen afneemt. Dat komt vooral door de vergrijzing. Minder mensen betekent ook minder werkplekken. Bedrijven zullen op zoek moeten naar buitenlandse werknemers ofwel zelf vertrekken naar lage lonenlanden. Het gevolg is dat er steeds meer gaten gaan vallen op de huidige bedrijventerreinen. Het zal nog een hele klus worden om die goed in te vullen. Met andere woorden, de 125 hectare in Heesch-West zouden wel eens heel lang braak kunnen blijven liggen.

Op 10 januari hebben de verantwoordelijke wethouders in een overleg met de provincie bekendgemaakt in plaats van 105 ha nog maar 76 ha bedrijventerrein te ontwikkelen. Maar ze willen nog steeds 125 ha grond verwerven. Mede daardoor loopt het geschatte verlies op Heesch-West inmiddels op tot 24 miljoen. Dat verlies kan nog tientallen miljoenen groter worden. Bijvoorbeeld wanneer de vraag naar bedrijventerrein tegenvalt of wanneer de gemeenten gedwongen worden de uitgifteprijs te verlagen. Op zich is de SP verheugd dat de waarheid eindelijk boven tafel komt. Maar wij vinden het voorstel van de wethouders een halfslachtige oplossing. Het risico dat een groot deel van het terrein n&#243&#243it verkocht zal worden is gewoon veel te groot. Wij willen de volgende generatie niet met dit probleem opzadelen. De gemeentebesturen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de plannen op korte termijn bijstellen.

Wij stellen voor onmiddellijk te stoppen met grond aankopen. En het oude plan uit 2004 moet in de prullenbak. In plaats daarvan stellen wij voor een nieuw, realistisch en dus veel kleiner plan te maken. Deels zal dat komen te liggen op percelen die nog niet zijn verworven. Geen probleem, want een deel van de grond die is verworven zal niet meer nodig zijn en kan prima als ruilmiddel worden ingezet. Rigoureus bijstellen van de plannen is in onze ogen de enige manier om een nog groter financieel debacle te voorkomen. Zoiets vraagt politieke moed. De SP neemt die verantwoordelijkheid. Nu de andere partijen nog.

U bent hier