h

Geschiedenis schrijven de mensen zelf

26 juli 2010

Geschiedenis schrijven de mensen zelf


"Het is niet aan de regering om zich te mengen in strategische beslissingen van bedrijven. En een reis van premier Balkenende naarAmerika zorgt alleen maar voor valse hoop." Dat zei minister Van der Hoeven van Economische Zaken tijdens het spoeddebat op woensdag 21 juli, waarvoor de SP het parlement had teruggeroepen van vakantie.

Zo’n 150 Ossenaren woonden dat debat bij en zagen dat alleen de PvdA en de SP opriepen om alles uit de kast te halen om het gewraakte besluit van MSD/Organon ter discussie te stellen. De enige toezegging van het kabinet bestond uit de mededeling dat de premier ‘op korte termijn telefonisch in gesprek gaat met de top van MSD’. Een schrale troost voor SP-Kamerlid en -woordvoerder Paul Ulenbelt, die stelt dat het kabinet wel degelijk mogelijkheden heeft:

“Nederland heeft een krachtige onderhandelingspositie om MSD op andere gedachten te brengen. Zo biedt de octrooiwet mogelijkheden om patenten voor Nederland te behouden. Bovendien moet bij een verhuizing belasting worden betaald over de waarde van octrooien en patenten. Het kabinet kan bewerkstellingen dat MSD een forse belastingaanslag te wachten staat.”

Voorafgaand aan het debat overhandigden werknemers van MSD/ Organon een petitie aan de Tweede Kamer. Het personeel vraagt de Kamer om stelling te nemen tegen de ‘desastreuze’ ontwikkelingen bij MSD en te kiezen voor ‘behoud en toekomst van wetenschappelijke kennis, infrastructuur, hoogwaardige werkgelegenheid en innovatieve onderzoekers’.

In schrille tegenstelling tot het teleurstellende debat in Den Haag spetterde het op dezelfde dag in de Osse Lievekamp tijdens het Brabants Dagblad-debat. Siene Schoonus, medewerkster van MSD, zette met een vlijmscherpe en gepassioneerde column het debat op scherp. Zij voelt zich bestolen van haar inzet en kennis doordat het bedrijf zich patenten en octrooien van medicijnen heeft toegeëigend: “Ik word binnenkort zelf bij het vuilnis gezet.” Jan Marijnissen hield haar en haar collega’s een spiegel voor: “Mensen schrijven zelf hun geschiedenis; het is aan jullie of je de geschiedenis van Organon wilt schrijven. Daar is strijd voor nodig. Als jullie daarvoor kiezen, biedt de SP graag haar hulp aan.” Ook de Osse burgemeester Herman Klitsie zegde toe zich in te gaan zetten voor het Organon-personeel.

U bent hier