h

Gezond verstand

1 maart 2009

Gezond verstand


Het Duitse energiebedrijf RWE staat op het punt om Essent over te nemen. De waarde van Essent wordt geschat op ruim 9 miljard euro. De provincie Noord-Brabant is grootaandeelhouder en verkoop levert een financieel voordeel op van ruim 2 miljard euro, maar dit voordeel is slechts eenmalig en weegt niet op tegen de ernstige nadelen die volledige privatisering van Essent met zich mee gaat brengen.

Na de fusie zal Essent deel uitmaken van één van de grootste Europese energiebedrijven. De eigenaar, RWE, is een beursgenoteerde onderneming die als voornaamste doelstelling heeft om de winst voor de aandeelhouders te maximaliseren. Een betrouwbare en duurzame energieproductie heeft dan absoluut geen prioriteit. RWE is een bedrijf dat voornamelijk investeert in bruinkool en steenkoolcentrales, één van de meest vervuilende manieren van elektriciteitsopwekking.

Nu is Essent nog in handen van overheden die de mogelijkheid hebben om het beleid van het bedrijf te beïnvloeden op het gebied van investeringen in betrouwbare en duurzame vormen van energiewinning en het betaalbaar houden van de energie voor de gebruikers. Dit wordt met verkoop in één keer onmogelijk.

Het korte termijn belang, het snelle financiële gewin, gaat het winnen van het gezonde verstand. Een nutsbedrijf wordt in de uitverkoop gedaan. De overheid raakt de controle kwijt en de klanten krijgen de rekening voorgeschoteld. RWE heeft nu nog lagere energietarieven dan Essent. Deze worden mede bepaald door de vervuilende energieproductie. De winstdoelstelling van RWE zal op termijn leiden tot opdrijving van de energieprijs. We hebben hetzelfde gezien na verkoop van de Osse kabel. De Ossenaren betalen met elkaar nu jaarlijks ruim een miljoen meer voor de kabel dan nodig is.

Jan Zoll
SP raadslid Oss

U bent hier