h

Zelfportret SP raadslid: Henk van Schijndel

17 november 2007

Zelfportret SP raadslid: Henk van Schijndel

Hans van Schijndel
De raad is het hoogste orgaan van de gemeente en neemt alle belangrijke beslissingen, onder andere op het gebied van beleid en financiën. In de Osse raad zijn zeven politieke partijen vertegenwoordigd. De komende weken stellen alle SP raadsleden zichzelf voor.

De mens achter het raadslid.

Henk van Schijndel, SP

Waarom bent je de politiek in gegaan?
Ik deed mee met verschillende acties georganiseerd door de SP, want ik was het volkomen eens met bijna alles waar die partij in Oss mee bezig was. Ik stond regelmatig op de lijst voor de raadsverkiezingen, maar wel op een onverkiesbare plaats .Dat kwam omdat ik toen nog speelde bij T.O.P. en daarvoor moest toch wel alles wijken in die tijd. De SP werd elke verkiezing groter en in 1998 bleek een 12e plek ruim voldoende te zijn om gekozen te worden. Dus dat ging eigenlijk een beetje vanzelf.

Wie zijn je (politieke) helden?
Ik kan me voorstellen dat Balkenende en Marijnissen politieke helden zijn voor hun achterban, maar ik relativeer toch wat liever. Volgens mij bestaan er namelijk geen politieke helden. Er zijn wel mensen die, voordat ze politicus werden, voorop gingen in de strijd ; niet zelden met gevaar voor eigen leven. Echter, komen ze daar als winnaar uit tevoorschijn en krijgen ze zelf de macht, dan blijft er vaak weinig over van dat vermeende heldendom. Dan denk ik aan figuren als Saddam Hoessein en Stalin in het verleden en op dit moment Moboetoe van Zaïre. Gelukkig wonen wij in Nederland en is dit niet aan de orde.

Waar droom je van?
Dromen zijn bedrog, maar als ik wakker word dan droom ik nog, zingt Borsato zo ongeveer. En dan gaat het dus toch over een betere wereld, geen oorlog, geen armoede, geen onderdrukking, maar wel solidariteit en tolerantie.

Waar lig je ’s nacht van wakker?
Dat heeft dan toch te maken met persoonlijke gebeurtenissen . Je kunt beter wakker zijn dan wakker liggen is mijn ervaring.

Als u iets aan jezelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Ik zou wel wat groter willen zijn en ik zou soms wat minder serieus willen overkomen .

Waar word je gelukkig van?
Nou, ik voel me vaak gelukkig! Van een gewonnen tenniswedstrijd, een leuk feest, het tafeldiploma van onze dochter Jara, een fietstochtje door de Maashorst, een gegeven rekenles aan een klas onderwijsassistenten….. Gewone dingen op gewone dagen: daar word ik blij en gelukkig van.

Aan wie of wat ergert u zich?
Aan mensen die vinden dat ze erg belangrijk zijn en als ze met je staan te praten langs je heen al naar een ander staan te kijken.

Mooiste moment in je leven?
Het allermooiste moment met stip is een half uurtje na de geboorte van Jara ,8 jaar geleden, toen ik haar in mijn armen vasthield. Maar de 25 zetels bij de 2e Kamerverkiezingen voor de SP zit in ieder geval bij de top 5. Ik was erbij in De Melkweg in Amsterdam en dat vergeet ik nooit meer!

Meest onderschatte politicus?
Ik ken politici in allerlei soorten en maten, maar een onderschatte politicus, die ken ik niet.

Meest overschatte politicus?
Dit vind ik een moeilijke vraag, omdat er zoveel zijn. Daar kunnen ze trouwens zelf niet altijd iets aan doen. Misschien Pim Fortuyn.

Van wie heb je het meest geleerd?
Van mijn vader en van de mensen waar ik het meest mee optrek.

Wat zijn je ambities?
Betrokken blijven bij de inspanningen van de SP en van vele anderen, om van Oss een gemeente te maken waar het nog prettiger toeven is, dan dat het nu al het geval is. Verder is mijn streven om in 2008 naar Santiago de Compostela te fietsen

Hoe zie je Oss aan het eind van deze raadsperiode (=2010)?
Een groene en een sportieve stad, een economisch gezonde stad met meer bedrijven op Vorstengrafdonk. Met vergevorderde nieuwe voorzieningen zoals een extra zwembad, een verhuisd Jan Cunen Museum, een Talentencampus. Een stad met leefbare kernen. Een stad die zich sterk blijft maken voor inwoners die buiten hun schuld uit de boot vallen. Een stad met volop aandacht voor haar jeugdige inwoners en daarin wil investeren. Een stad waar welzijn minstens gelijke tred houdt met materiële welvaart. 2010 is niet zover weg meer, maar ik heb er vertrouwen in dat we dit in Oss allemaal voor elkaar krijgen.

Bron: Oss.nl en Oss Actueel

U bent hier