h

Zelfportret SP raadslid: Anne Reijs

26 november 2007

Zelfportret SP raadslid: Anne Reijs

Anne Reijs
De raad is het hoogste orgaan van de gemeente en neemt alle belangrijke beslissingen, onder andere op het gebied van beleid en financiën. In de Osse raad zijn zeven politieke partijen vertegenwoordigd. De komende weken stellen alle SP raadsleden zichzelf voor.

De mens achter het raadslid.

Anne Reijs, SP

Waarom ben je de politiek in gegaan?
De bezuinigingen in de gezondheidzorg hadden zo’n enorme negatieve impact op de ouderenzorg in de verpleegtehuizen, dat ik daar niet meer over wilde zwijgen. Zwijgen voelde voor mij hetzelfde als instemmen met al die bezuinigingen. Dus het werd de hoogste tijd om aandacht voor dit probleem te vragen, zowel voor de ouderen die afhankelijk zijn van zorg als voor mijn collega’s in het hele land die met hun hart voor de zorg hebben gekozen. De landelijke en plaatselijke SP hebben mij hier enorm in gesteund en daar ben ik ze tot de dag van vandaag nog steeds dankbaar voor.

Wie zijn je (politieke) helden?
Mensen die zich (politiek) inzetten voor de medemens zonder dat ze daar zelf beter van worden en daarmee een bijdrage leveren een maatschappij te creëren waarin ieder gelijk is, sociaal kan meedoen en waar armoede verleden tijd wordt.

Waar droom je van?
Van heel veel dingen, dromen is heerlijk... Maar ik blijf een realist en weet dan ook dat zonder actie weinig dromen verwezenlijkt zullen worden.

Waar lig je ’s nacht van wakker?
Buiten een doener ben ik een echte denker, oneerlijkheid en onrechtvaardigheid kunnen me zeker uit mijn slaap houden.

Als je iets aan jezelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Als er een prijs zou bestaan voor het vergeten van verjaardagen, dan zou ik die ieder jaar opnieuw winnen (ondanks de verjaardagskalender op toilet, voordat iedereen mij zo direct een kalender toe gaat sturen). Daar ben ik echt niet trots op en zou dat graag anders zien.

Waar word je gelukkig van?
Dat kan van vanalles zijn; geluk zien en ervaren van anderen, onvoorwaardelijke vriendschap, resultaat zien van projecten/onderwerpen waar je je voor inzet, de relatie met mijn dochter, de gezelligheid en de band die ik kan hebben met mijn broers en zussen.

Aan wie of wat erger je jezelf?
Ik erger me aan onderwerpen op het journaal of actualiteitenprogramma’s waarvan ik vind dat die geen aandacht verdienen. De zaak Holleerder is er daar één van. Zal die man zich zo onderhand geen filmster voelen? Hoeveel geld gaat dit de maatschappij en de media nog kosten? Laten we die tijd besteden aan mensen en onderwerpen die nuttig zijn.
Verder heb ik een broertje dood aan mensen die commentaar leveren en zichzelf nauwelijks ergens voor inzetten. De beste stuurlui staan aan wal...

Mooiste moment in je leven?
Het moment dat ik mijn dochter voor het eerst zag. Geluk kun je zien!

Meest onderschatte politicus?
Henk van Gerven, dat mag duidelijk zijn. Ik ben erg blij dat hij nu een plek heeft in de tweede kamer. Dubbel en dwars verdiend Henk!!

Meest overschatte politicus?
Rita Verdonk, ik hoop dat ze zelf zal ervaren hoe het is om uitgezet te worden. Hans Hoogervorst zorgde voor vele problemen met de nieuwe zorgverzekering. Vele problemen zijn nog steeds niet opgelost, hij laat anderen nu de ellende opknappen. Hij heeft zijn biezen gepakt en geniet nu een riant inkomen. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het al teveel eer is dat die twee hier nu weer vernoemd worden.

Van wie heb je het meest geleerd?
Van de ouderen die ik de afgelopen 25 jaar verzorgd heb en ben tegenkomen in mijn leven. De enorme wijsheid en ervaringen uit hun leven, waarvan ik het genoegen heb gehad om daar naar te luisteren, vind ik in geen enkel (school)boek terug.

Wat zijn je ambities?
Mijn ambitie is onder andere een bijdrage leveren aan een betere gezondheidzorg in Nederland, zodat je ongeacht je bankrekeningcijfers op goede zorg kunt rekenen en je oude dag met vol vertrouwen tegemoet kunt gaan, met alle beperkingen die daarbij horen.

Hoe zie je Oss aan het eind van deze raadsperiode (=2010)?
Oss is een sociale gemeente, daar ben ik erg trots op. Met de SP in de coalitie zal dit ook zeker zo blijven en daar waar mogelijk is zich verbeteren.

U bent hier