h

Kinderlintjes

21 november 2007

Kinderlintjes

Kinderlintjes

Omdat de verslagen van de avond zo leuk waren plaatsen we ze hier integraal.

Op de weblog van Lilian Marijnissen ziet u een fotoverslag.

Het verslag van Dtv is hier te bekijken.

Kinderlintjes

Emoties bij eerste 'kinderlintjes' Oss

Door Tom de Louw
Bron: Brabants Dagblad

Woensdag 21 november 2007 - OSS - Het wordt haar even teveel. De pas negenjarige Anne van der Leest kruipt gisteravond dicht tegen moeder Paulien aan, als ze te horen krijgt dat ze als één van de eersten een 'kinderlintje' krijgt. Met betraande ogen loopt ze naar het front van de trouwzaal van het Osse Museum Jan Cunen, waar ze uit handen van Herman Klitsie de felbegeerde gouden medaille plus oorkonde krijgt.

Kinderlintjes
Foto: Maikel Samuels

De burgemeester kan niets anders zeggen dan trots te zijn op de jonge Lithse. Ze helpt onder meer in het huishouden, omdat haar ouders het druk hebben met het verzorgen van hun andere dochter, de negen maanden oude Indy. Want terwijl Anne het lintje krijgt opgespeld, ligt haar zusje op de intensive care van een Nijmeegs ziekenhuis, waar ze wordt behandeld voor heftige epileptische aanvallen.

"Anderhalf jaar geleden is haar ándere zusje, die toen iets meer dan twaalf maanden oud was, daaraan overleden", vertelt Paulien (39). Haar man Marcel (42) gaf hun dochter op voor de 'lintjesregen'. Ze genieten, allebei. En zij niet alleen.

In een bomvolle trouwzaal, waar zo'n 185 opa's, moeders en vrienden zich naar binnen proberen te werken, komen achttien kinderen in een klein uurtje voor het voetlicht. Daar staan ze allemaal met een reden. Zo is Merle Bergers (6) elke week druk in de weer met het opruimen van zwerfafval in haar woonplaats Herpen en gaat de twaalfjarige Ossenaar Jelle van Dillen graag op stap met de dierenarts. Katinka van der Werf (14) is elke donderdag te vinden bij de Voedselbank, om daar op een vrolijke manier de klanten hun pakketje mee te geven.

De kinderen glunderen van oor tot oor. De eerste uitgave van deze variant van de 'volwassen lintjesregen', jaarlijks op Koninginnedag, is geslaagd. En dat terwijl de Osse raad er een maand of wat geleden niet mee instemde. Voor Lilian Marijnissen en 'haar' SP was dat geen reden om niet verder te gaan met het project.

Maar zóveel belangstelling, nee, dat had ze in haar stoutste dromen niet durven hopen. "Dat merk je alleen al aan de volle zaal die we hier hebben. Eigenlijk mogen hier maximaal zestig mensen in."

Enkele tientallen aanmeldingen kreeg de vijfkoppige jury, bestaande uit onder meer jeugdwethouder Chris Ermers en Nick Burgers (voorzitter Jongerenraad Oss), de afgelopen tijd binnen. Zelfs van buiten de gemeente Oss. In sommige gevallen, zoals die van de Lithse Anne, ziet de organisatie dat door de vingers.

Blij is Marijnissen dat, ondanks de tegenwerking van de raad, burgemeester Klitsie aanwezig is om de lintjes op te spelden. En dat niet alleen, want de hele entourage van Villa Constance zorgt voor een sfeervolle avond.

Speciaal zijn de elf kids die behoren bij het zogenaamde 'E-Team'. Een paar keer per week zijn deze jongens en meiden in de weer op kinderboerderij Elzenhoek. Maar ook de dertienjarige Dorien van Loon uit Heesch, die een gewonde scooterrijder te hulp schoot, en Pam Berghuis worden in het zonnetje gezet. Deze laatste wordt door presentator Bart Reijnders zelfs de 'nieuwe Ireen Wüst' genoemd. En daar zou de KAKO-medewerker wel eens gelijk in kunnen krijgen, want de Berghemse (9) schaatste in amper tweeënhalf uur tijd bijna vijftig kilometer bij elkaar voor de Nierstichting.

Voor hun prestaties krijgen de uitverkorenen de handen op elkaar. En terwijl de temperatuur in het krappe zaaltje langzaam naar het kookpunt stijgt, komt Saskia Witte als laatste naar voren. In de NCRV's BZT-show vraagt ze aandacht voor een Zuid-Afrikaanse sloppenwijk. De televisie-uitzending levert zoveel reacties op, dat er een vrachtwagen vol met sportspullen die kant op gaat. De elfjarige Osse vindt dát geweldig, maar het SP-lintje ook. "Ik ben er blij mee. Het krijgt 'n mooi plekje op mijn kamer."

Kinderlintjes

"Het zijn allemaal heel bijzondere kinderen"

Bron: kliknieuws

OSS - Van zo'n grote opkomst bij de uitreiking van de SP-Kinderlintjes had initiatiefneemster Lilian Marijnissen alleen maar kunnen dromen. Het was dan ook passen en meten om iedereen in de trouwzaal van museum Jan Cunen te kunnen herbergen. Sommigen kinderen waren door hun ouders al wel op de hoogte gesteld waarom ze bij het museum moesten zijn, maar andere kinderen waren met een smoes gelokt.

Kinderlintjes
Foto: Hans van der Poel

Zo ook Anne van der Leest (6) uit Lith. Bart Reijnders: "Eigenlijk was het alleen voor Osse kinderen bedoeld, maar we hebben toch drie kinderen van buiten de gemeente genomineerd, omdat het heel bijzondere kinderen zijn."

Terwijl Reijnders vertelde dat Anne haar ouders in deze barre tijden zo tot grote steun is, kroop ze dicht tegen haar moeder aan. Samen met haar moeder liep ze vervolgens naar burgemeester Herman Klitsie toe, die ontroerd zei: "Het is voor mij een hele eer om als Osse burgemeester een Liths meisje een lintje te mogen opspelden." Haar vader vertelde later: "We hadden alleen maar gezegd dat we een verrassing voor haar hadden. Toen we hier kwamen, en ze haar drinken op had, zeiden we dat dit de verrassing was. Maar daar trapte ze toch niet in".

Maar ook de overige ouders waren beretrots op hun kinderen, zoals de moeder van Marlinde van Dolleweerd van het Elzeneind Team. "Marlinde verzorgt de dieren en maakt de stallen schoon. Ik vind het een superleuk initiatief van Lilian. Aan de ene kant stimuleert het kinderen iets te gaan doen en aan de andere kant krijgen ze zo ook waardering van buitenaf".

Saskia Witte (11) uit Oss, die een inzamelingsactie hield voor kinderen in een sloppenwijk in Johannesburg in Zuid-Afrika, is ook bijzonder trots op haar lintje. "Ja, echt heel leuk! Nu hebben we tenminste ook iets voor de kinderen." De drie lakeien knikken instemmend. "Keigoed, het waren mooie en ontroerende verhalen. Toch jammer dat de raad het voorstel niet heeft gesteund."

Kinderlintjes

Achttien kinderen vereerd met een SP-Kinderlintje

Bron: kliknieuws

OSS - Maar liefst achttien SP-kinderlintjes met oorkonde mocht burgemeester Herman Klitsie dinsdagavond uitreiken in het museum Jan Cunen in Oss. In een bomvolle trouwzaal werden niet alleen de gedecoreerden ontvangen door drie lakeien, maar ook de ruim honderdvijftig papa's, mama's, broertjes, zusjes, opa's, oma's, neefjes, nichtjes en buren.

Initiatiefneemster Lilian Marijnissen was aangenaam verrast door de grote respons op haar oproep voor genomineerden voor een SP-Kinderlintje.

Voor de jury, bestaande uit Bart Reijnders (KAKO), Neset Irsik (Turkse Ouderraad), Eveline van de Ven (Chefredacteur Weekblad Regio Oss), Nick Burgers (Jongerenraad Oss) en Chris Ermers (wethouder jeugd), was het dan ook een hele kluif om een goede selectie te maken. Bart Reijnders, jurylid en presentator: "De genomineerden zijn gekozen om wat zij doen voor anderen. Ze zijn bijzonder en dat is opgevallen door anderen."

Zoals Katinka van der Werf uit Oss (14). Zij helpt trouw iedere donderdag bij de Voedselbank in Oss. Ze helpt niet alleen de klanten, maar maakt de ruimte naderhand ook schoon. Katinka weet uit eigen ervaring wat het is om bij de voedselbank te komen.

Pam Berghuis uit Berghem (9) heeft een prestatie van formaat neergezet. Zij heeft voor de Nierstichting 131 rondjes op de ijsbaan geschaatst. Bart: "En dat is wel bijna 48 kilometer!" Pam heeft daarmee wel vijfhonderd euro bij elkaar geschaatst!

Anne van der Leest uit Lith (6) zorgde voor ontroering in de zaal. Zij werd genomineerd door haar vader. Hij is apetrots op haar, zijn rots in de branding. Ze klaagt nooit, maar probeert juist haar ouders te steunen, terwijl het gezin geteisterd wordt door ziekte en verlies.

Dorien van Loon uit Heesch (13) verdient een lintje omdat ze op de terugweg van haar school in Oss naar huis een jongen hielp, die van zijn scooter was gevallen en bewusteloos op de grond lag. Ze belde met zijn mobiel 112, troostte hem toen hij weer bij kwam en wachtte tot de ambulance kwam. Ze fietste pas verder toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht.

De overige winnaars zijn: Saskia Witte uit Oss (11), Merle Bergers uit Herpen (6), Jelle van Dille uit Oss (12) en het Elzeneind-Team, bestaande uit: Zazou Stienstra uit Lith, Suzanne van Vliet, Masha Lauran, Ginger Fairhurst, Kevin Knook, Jarno Smulders, Marc van Nisselrooij, Rosalie Geurts, Keshia van Erp, Marlinde van Dolleweerd en Fenna Berndsen, allen uit Oss.

Van alle kids is een mooie foto gemaakt, die zij vrijdag op het kantoor van Weekblad Regio Oss aan de Hooghuisstraat 34 in Oss kunnen ophalen.

Kinderlintjes

U bent hier