h

15 minuten voor een koe

20 november 2007

15 minuten voor een koe

Sjaak van Dorst

Een volle zaal bezoekers heeft afgelopen vrijdagavond bij “SPeciaal “genoten van een boeiend cultuur historisch verhaal over het boerenleven hier in de omgeving.

In het SP kantoor vertelde Sjaak van Dorst als ervaringsdeskundige hoe het was om als boerenzoon in de 50-er jaren te leven.

Sjaak heeft als nummer 8 in de rij van 10 kinderen van dichtbij meegemaakt hoe het werken als boer was en hoe de ontwikkelingen in de tijd, langzaam het kleine gemengde boerenbedrijf hebben laten verdwijnen.

Onderbouwd met prachtige authentieke foto’s liet hij zien hoe het werkte.

Per koe had je 15 minuten nodig om een goed schuimende emmer vol te krijgen. Voor het hooien op de zondag moest de pastoor toestemming geven. Kinderen waren altijd voorzien van vakantie werk. We zagen de wekelijkse wasbeurten van de kinderen en hoorden de verhalen van de kapper met tondeuse in de koeienstal. Prachtige foto’s met uitleg waren er over het gebruik van de diverse machines en toestellen. De komst in het bedrijf van de eerst tractor.

In de zaal zaten veel mensen die uit het boerenbedrijf kwamen, zij beleefden de tijden van vroeger weer. Een mevrouw vertelde: ”Ik was een heleboel weer vergeten, maar door dit verhaal beleef ik alles weer opnieuw.”

Op het einde liet Sjaak d.m.v. foto’s zien hoe de 5e generatie “van Dorst boeren” in Denemarken een modern geoutilleerd bedrijf runnen.

Prachtig was het om te zien hoe de oudere boeren genoten van de herkenning, er waren er dan ook een aantal die nog gezellig beleven na kletsen.

De tweede “SPeciaal” was wederom een geslaagd initiatief. Er volgen er zeker meer.

U bent hier