h

De Heus

30 september 2007

De Heus

De SP-Statenfractie Noord-Brabant stelt vragen aan het college van GS betreffende het veevoederbedrijf De Heus in Ravenstein.

Geacht College,

De Heus is een veevoederbedrijf in Ravenstein dat meer heeft geproduceerd dan het volgens milieunormen is toegestaan. Het College van Gedeputeerde Staten heeft hier niet tegen opgetreden. De Raad van State heeft in augustus het oordeel geveld dat GS ten onrechte niet is opgetreden. GS heeft dit oordeel in september naast zich neergelegd, omdat handhaving disproportionele gevolgen zou hebben voor het bedrijf. Gewacht wordt nog op een uitspraak over de bouw van een nieuwe, hogere schoorsteen, waartegen een groep bewoners bezwaar heeft gemaakt. Op 3 september is de zaak aan de orde geweest op een vergadering van de Hoor- en Adviescommissie.

De SP heeft hierover de volgende vragen:

1. Er is enige onduidelijkheid over de preciese betekenis van de uitspraak van de Raad van State. Wijst de Raad sowieso af dat er niet gehandhaafd wordt, of was de argumentatie ondeugdelijk? Of ligt het nog anders?

2. Heeft een uitspraak van de Raad over de bouw van een nieuwe schoorsteen enige invloed op een nieuw besluit tot al dan niet handhaving?

3. Als GS alsnog besluit tot handhaving, en daar komt bezwaar tegen van het bedrijf, hoe lang kan de procedure dan nog duren?

4. GS hebben bij de presentatie van het Collegeakkoord gezinspeeld op een verplaatsing van het veevoederbedrijf. Zit GS nog steeds op dit spoor? Is de bouw van een nieuwe schoorsteen van enige invloed op het tempo van besluitvorming van GS over het al dan niet verplaatsen?

5. Kan de verplaatsing van het bedrijf één van de drie pilots zijn die in het Bestuursakkoord worden genoemd met betrekking tot de Nimby-bedrijven?

6. Realiseren GS zich dat niet-handhaven een slecht signaal is naar burgers en naar bedrijven die ook neigen tot overtreding van de normen?

7. Is het GS bekend dat verplaatsing van het bedrijf mede gewenst wordt door het waterschap Aa en Maas, met het oog op de waterberging? Deelt GS de mening van het waterschap in deze? Zo nee, waarom niet?

U bent hier