h

De bijstand, ‘granieten bestand’ of een ‘hard getal’?

20 september 2007

De bijstand, ‘granieten bestand’ of een ‘hard getal’?

Chris Ermers
Het aantal mensen in de bijstand is de laatste jaren flink gedaald. Over het hele land zijn het inmiddels minder dan 300.000 mensen, in Oss is het aantal gedaald naar minder dan 1.000. Het is niet te zeggen wat het juiste aantal zou moeten zijn. Dat hangt van heel veel dingen af. ‘We mogen zeker kritisch kijken, maar de bijstand is een voorziening die niet onder druk mag komen staan’, vindt wethouder Chris Ermers.

Doorstoom

Uit het zojuist verschenen jaarverslag blijkt dat de doorstroom zeker in Oss de afgelopen jaren behoorlijk groot is geweest. Er komen minder mensen in en er gaan meer mensen uit. De voorbije jaren meer dan 300 waarvan ongeveer driekwart blijvend een eigen inkomen is kunnen gaan verdienen. Dat vraagt vrijwel altijd een flinke inspanning, maar de moeite waard als mensen goed terecht komen. Door de manier waarop gemeenten geld voor de bijstand krijgen, heeft die uitstroom nog een belangrijk ander voordeel. De gemeente heeft daardoor meer geld voor een goed minimabeleid en voor betere armoedebestrijding.

‘Granieten bestand’

Je leest de laatste tijd veel over het ‘granieten bestand’. Men heeft het dan over die mensen in de bijstand die niet meer of moeilijk aan een baan te helpen zouden zijn. De term geeft een nogal eenzijdig en feitelijk ook een onjuist beeld van deze groep. Natuurlijk, er zullen mensen zijn die afhankelijk zullen blijven van deze voorziening. Maar voor de meeste geldt dat in de loop van de tijd de omstandigheden zo veranderen dat men wel zelf verder kan. De gezinsomstandigheden verbeteren, de kinderen worden groter, de gezondheid herstelt zich weer wat, er is een opleiding gedaan … Voor 1000 mensen in de bijstand zullen er dan misschien zo’n 800-900 in de loop van de jaren weer uitkomen.

‘Hard getal’

Dat betekent niet dat het totale aantal dan naar 100 of 200 zal dalen. Want er komen ook steeds weer mensen bij die dan weer een beroep op die bijstand zullen moeten doen. Zo zal dat totale aantal wellicht tussen zo’n 700 en 1000 blijven schommelen. ‘Je kunt dus beter spreken van een hard getal dan van een granieten bestand. Daar doe je de mensen die van de bijstand afhankelijk zijn ook meer recht mee.’ aldus Chris Ermers.

U bent hier