h

Motie van SP, PvdA en VDG ivm Herperduin met ruime meerderheid aangenomen in Osse raad.

17 februari 2007

Motie van SP, PvdA en VDG ivm Herperduin met ruime meerderheid aangenomen in Osse raad.

Oss, 15-2-2007 Alle partijen in de Osse gemeenteraad, met uitzondering van CDA en VVD, hebben tijdens de raadsvergadering een motie aangenomen die was ingediend door de SP samen met VDG en PvdA. De motie ging over de uitvoering van het bosomvormingsbeleid in Herperduin.

Meneer de voorzitter,

Na de commotie die de laatste maanden is ontstaan over de bosomvorming in Herperduin heeft de raad op 31 januari en 5 februari een hoorzitting georganiseerd. Directe aanleiding was de golf van protest na het omtrekken van een aantal karakteristieke bomen rondom het Ganzenven en de doorgaande routes door Herperduin.

Allereerst wil ik iets zeggen over de hoorzitting. Door de korte voorbereiding en de onbekendheid van de raad met dit soort bijeenkomsten verliep de hoorzitting naar onze mening niet goed. Er was geen goede balans tussen de verschillende uitgenodigde deskundigen. De regie over het verloop van de avond was verre van optimaal en verdient voor een eventuele volgende hoorzitting alle aandacht. Tot slot wil ik hierover opmerken dat het niet voor iedereen duidelijk aan wie welke vragen te stellen. Dit had tot gevolg dat er vooral aan de aanwezige ambtenaren nogal suggestieve en insinuerende vragen werden gesteld en opmerkingen gemaakt. Een dergelijke benadering doet geen recht aan de inzet en betrokkenheid van deze mensen die het door ons vastgestelde beleid moeten uitvoeren.

Wat de hoorzitting en de periode die daaraan voorafging heeft opgeleverd is dat er veel meer mensen dan voorheen met het bos bezig zijn. Er is meer over natuur en natuurontwikkeling gepraat dan sinds jaren gebruikelijk was. Er is veel onrust ontstaan door de bosomvorming in Herperduin. Ik hoef hier niet te herhalen wat er de laatste maanden allemaal gepasseerd is op dit gebied. Wij moeten echter wel constateren, en dat is ook al tijdens de hoorzitting geconstateerd, dat de raad unaniem heeft ingestemd met het uitgevoerde bosbeleid. Daarbij was iedereen op hoogte van uitvoeringsplannen of had daar in ieder geval op de hoogte van kunnen zijn.

Hoe gaan wij nu verder met onze bossen? Wethouder Iding heeft tijdens de hoorzitting al aangegeven dat er het nodige moet veranderen in de uitvoering van de bosomvorming. Het is aan de gemeenteraad, de politiek in Oss, om vorm te geven aan een goed en verstandig bosbeleid.

Duidelijk is uit de hoorzitting naar voren gekomen dat de meeste mensen geen bezwaar hebben tegen de ontwikkeling naar een natuurlijker bos door middel van bosomvorming. Het zal alleen anders moeten. Wethouder Iding heeft al eerder aangegeven dat er een verkeerde inschatting is gemaakt van de beleving van de bosomvorming. Al tijdens de hoorzitting gaf hij aan om een begin te maken met het verwijderen van een aantal omgehaalde bomen en pas door te gaan met verdere bosomvorming als er overeenstemming is tussen gebruikers en deskundigen. Daarnaast zal eventuele bosomvorming in de toekomst een minder rigoureus karakter moeten hebben dan tot nu toe, waarbij zeker de omgeving van het Ganzenven met rust wordt gelaten.

Een groep gebruikers van Herperduin heeft door hun protest over de bosomvorming de nek uitgestoken en blijk gegeven van een grote betrokkenheid bij het bos. Het plan om een werkgroep te vormen waarin deze mensen vertegenwoordigd zijn is een prima plan. Wij vinden dat de raad moet instemmen met de vorming van deze werkgroep waarin samen met deskundigen en andere bosliefhebbers gesproken gaat worden over de toekomst van Herperduin. Wij zijn van mening dat er op deze manier een positieve bijdrage wordt geleverd aan de ontwikkeling van Herperduin en andere natuurgebieden in Oss. Het is nuttig en noodzakelijk om in onze omgeving bossen te hebben waarin iedereen naar tevredenheid kan recreëren maar waarnaast ontwikkeling van nieuwe natuurwaarden mogelijk moet zijn. Het is daarbij van belang dat er draagvlak is voor het beleid onder de bevolking.

De fractie van de SP wil daarom nu samen met de fracties van de PvdA en VDG een motie indienen waarin wij ons uitspreken over de toekomst van Herperduin. Hiermee formaliseren wij de toezeggingen die wethouder Iding in een eerder stadium heeft gedaan. Daarnaast nemen wij als raad ook het besluit om een werkgroep te formeren die over de toekomst van de ontwikkeling van Herperduin advies gaat uitbrengen.
Ik wil de tekst van de motie graag voorlezen:

Klik hier voor de tekst van de motie

U bent hier