h

Open brief Anneke de Bres: No-Claim, No Way

19 september 2006

Open brief Anneke de Bres: No-Claim, No Way

Deze brief schreef Anneke de bres naar het Brabants Dagblad: Maandagochtend kopt het Brabants Dagblad: No-claimregeling in de zorg wankelt. Hee, heb ik iets gemist? Ik lees: “Het CDA wilde de no-claimregeling al langer afschaffen omdat een chronisch zieke zijn zorgbehoefte niet kan beïnvloeden” uit de mond van CDA-leider Verhagen.

Anneke de BresVreemd, op 16 juni jl. verklaarde de regering nog, dat de no-claimregeling zou worden gehandhaafd. Wat is er sindsdien veranderd? Als de klemsituatie van de chronisch zieken werkelijk zijn argument is, had Verhagen al veel eerder het voorstel van de SP om de No-claim af te schaffen kunnen steunen.

Dat chronisch zieken altijd hun geld kwijt zijn, en dus betalen aan gezonden, is van het begin van de regeling af aan luid en duidelijk naar voren gebracht, o.a. door de breed gedragen actie in Oss en omstreken, waarvan het CDA zich overigens destijds distantiëerde!

Nu goed, beter ten halve gekeerd dan ten volle gedwaald. Als dit er toe leidt, dat de No-claim eindelijk weer ongedaan wordt gemaakt is dat winst, vooral voor degenen, die enkele jaren hun € 250 hebben ingeleverd. Ook voor de belastingbetaler natuurlijk, hoewel die nog even moet wachten, want het invoeren van de maatregel kostte geld, de opbrengst valt tegen, en het afschaffen kost ook weer wat. Een duur verkiezingskadootje. Wie trapt daar op 22 november nog in?

Anneke de Bres, huisarts en actievoerder van Oss tegen No Claim.

U bent hier