h

SP geschokt door acute hulpstop in de thuiszorg

30 juni 2006

SP geschokt door acute hulpstop in de thuiszorg

Vandaag is bekend geworden dat per 1 juli honderden mensen in onze regio geen thuiszorg meer zullen krijgen. De Thuiszorg Brabant Noordoost, Zorg voor Ouderen Maasland, Pantein en Welstaete hebben hiertoe besloten. Dit naar aanleiding van een miljoenentekort op hun begrotingen. De SP is geschokt door deze ontwikkelingen. Huishoudelijke hulp is een onvervreemdbaar recht in de volksverzekering AWBZ.

Thuiszorg Brabant Noordoost in de Ruwaard

Indicatiestelling geeft recht op zorg

Nadat het CIZ (Centraal Indicatieorgaan Zorg) door middel van een indicatieprocedure heeft vastgesteld hoeveel huishoudelijke hulp iemand nodig heeft is dit in het kader van de AWBZ een recht. De zorg moet daarom worden geleverd.

Knellende budgetten

De Thuiszorg Brabant Noordoost kampt met een tekort van 2,1 miljoen euro op een totaal budget van 38 miljoen. Onderhandelingen met het ministerie en Zorgkantoor leveren tot nu toe geen extra middelen op. De tekorten zijn een gevolg van het toenemend aantal indicaties voor hulp door demografische ontwikkelingen in de regio. Vooral de vergrijzing zorgt voor veel extra aanvragen. Alleen al de thuiszorg denkt dat vanaf 1 juli 500 mensen of gezinnen geen huishoudelijke hulp meer krijgen.

Kamervragen

Vorige week tijdens een Algemeen Overleg van de Vaste Kamercommissie van de Tweede Kamer op 22 juni heeft de SP vragen gesteld over de ontwikkelingen in Brabant Noordoost en gesteld dat die problemen opgelost dienen te worden. Ook is rechtstreeks contact opgenomen met het ministerie en melding gemaakt van de gerezen problemen.

Extra middelen

Het is geen toeval dat vier zorgaanbieders in onze regio in de financiële problemen zitten. Het heeft alles te maken met de boekhoudermentaliteit die heerst op het ministerie van Volksgezondheid. Daar regeert een minister van Financiën in plaats van een minister van Volksgezondheid. De SP is van mening dat zo snel mogelijk een oplossing moet worden geboden door extra middelen ter beschikking te stellen voor onze regio. Mensen moeten die hulp krijgen waar ze recht op hebben.

U bent hier