h

Vragen over schuldhulpverlening in Oss

25 april 2006

Vragen over schuldhulpverlening in Oss

Het Osse SP-raadslid Anne Reijs zet grote vraagtekens bij het functioneren van de schuldhulpverlening in Oss. Ze heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W.


Anne ReijsVragen SP in het kader van artikel 41 inzake de schuldhulpverlening in Oss.
Aan College van B en W.

Geachte college,

Onlangs was ik aanwezig op de plenaire vergadering van de Stichting Prota. Centraal stond de hulpverlening van Bureau Cash (BC.). BC is ongeveer 10 jaar geleden in het leven geroepen door de gemeente Oss om burgers in financiële nood te helpen.

Tot mijn grote verbazing werd er medegedeeld dat hulpvragers in een noodsituatie 3 maanden of nog langer moeten wachten voordat ze daadwerkelijk in aanmerking komen voor deskundige hulp. De hulpverlening bestaat uit het geven van advies en van persoonlijke begeleiding is nauwelijks sprake. De problematiek van de hulpvragers is dusdanig dat persoonlijke begeleiding noodzakelijk wordt geacht om herhaling van het probleem te voorkomen.

30% van de hulpvragers wordt uiteindelijk geholpen. De overige 70% klopt aan bij Stichting Prota waar geen structurele hulp geboden kan worden. Aldus het verhaal van PROTA.

De hulpvragers zijn ten einde raad als ze aankloppen bij BC en verkeren in ernstige psychische en emotionele problemen. De SP vindt het onacceptabel dat deze burgers maanden aan hun lot overgelaten worden voordat ze geholpen worden.

Verder zouden nutsbedrijven en woningcorperaties medewerking moeten verlenen aan BC. De schuldhulp verlening bij de gemeente verloopt al jaren problematisch. Daarom heeft de SP-fractie de volgende vragen:

  • Bent u op de hoogte van de problemen bij de schuldhulpverlening?
  • Kloppen de gegevens zoals deze door Prota naar voren zijn gebracht?
  • Hoe gaat u de problemen bij de schulhulpverlening aanpakken? Welke acties zijn, worden of zullen worden ondernomen richting nutsbedrijven en woningcorporaties?
  • Binnen welk termijn kunnen wij van u een plan van aanpak tegemoet zien? Welke afspraken worden er gemaakt om deze problemen in de toekomst te voorkomen?
  • Bent u bereid ons in de toekomst periodiek van informatie te voorzien ten aanzien van de schulhulpverlening in Oss? En op welke wijze?

Anne Reijs.
Raadslid SP

U bent hier