h

Wethouder Van Gerven wil andere financiering WMO

3 maart 2006

Wethouder Van Gerven wil andere financiering WMO

Per 1 januari 2007 wordt gemeente verantwoordelijk voor de huishoudelijke zorg die de thuiszorg biedt. Vanwege bezuinigingen dreigen gemeenten daar fors geld op toe te leggen. In een brief aan de regering en de Tweede Kamer pleit Henk van Gerven namens het Osse college daarom voor een ander financieringssysteem.

Henk van GervenGemeenten moeten die middelen krijgen die nodig zijn om aan de werkelijke behoefte aan huishoudelijke hulp te kunnen voldoen. Lees meer in het persbericht van de gemeente Oss

Op 1 januari zal de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in werking treden. De behandeling in de Tweede Kamer van het wetsvoorstel heeft de beleidsvrijheid van de gemeenten beperkt en de positie van de cliënten versterkt. Inhoudelijk vindt het college dit een goede zaak. De financiële risico’s voor de gemeenten worden echter groter.

Daarom ondersteunt het Osse college in een brief aan staatssecretaris Ross, minister-president Balkenende, minister Zalm en minister Remkes een verzoek van de grote gemeenten om de kosten voor de huishoudelijke verzorging de eerste 4 jaren volledig bij het rijk te kunnen declareren.
“Zo ontstaat tijd om een goed financieringssysteem afgestemd op de werkelijke behoefte te ontwikkelen. En er ontstaat tijd om een nieuw adequaat belastingsysteem te realiseren waardoor de gemeenten de mogelijkheid krijgen de risico’s van gewenst lokaal beleid op te vangen,” aldus Wethouder Van Gerven.

U bent hier