h

SP teleurgesteld en kwaad over besluit ziekenhuisbestuur

11 januari 2006

SP teleurgesteld en kwaad over besluit ziekenhuisbestuur

Vanmiddag om 12.00 uur heeft het bestuur van het ziekenhuis bekendgemaakt dat zij besloten hebben om Uden, en niet Oss, te kiezen als locatie voor het nieuwe ziekenhuis. De SP is teleurgesteld omdat een stad van 80.000 inwoners hiermee na bijna 100 jaar haar ziekenhuis gaat verliezen.

Burgemeester Klitsie (midden) spreekt zijn ongeloof en boosheiduit tijdens de persconferentie van de gemeente n.a.v. het besluit van het ziekenhuisbestuur.
Burgemeester Klitsie (midden) spreekt zijn ongeloof en boosheiduit tijdens de persconferentie van de gemeente n.a.v. het besluit van het ziekenhuisbestuur.

Het ziekenhuisbestuur brengt een ziekenhuis van een plaats met 80.000 mensen naar een plaats van 40.000 mensen. In de ogen van de SP zijn daarmee niet de belangen van de mensen gediend. De argumentatie van het bestuur om voor Uden te kiezen is in de ogen van de SP ook flinterdun. Als enige argument noemt het ziekenhuis het feit dat het ontwikkelingspotentieel in Uden groter is dan in Oss. Ze bedoelen daarmee dat het ziekenhuis ook andere dingen wil kunnen ondernemen die niet direcht met ziekenhuiszorg te maken hebben. Het zakelijk belang wordt daarmee gesteld boven het belang van de patiënten.

De Osse locatie Nieuw Zevenbergen scoorde op vrijwel alle punten hetzelfde of zelfs beter dan Uden. Oss was goedkoper, het terrein in Oss kan veel sneller beschikbaar zijn dan het terrein in Uden, de bereikbaarheid van de locatie Oss is prima en ook scoort Oss beter als het over natuur en milieueffecten gaat.

Opvallend is dat het punt wat het bestuur van ziekenhuis nu aanhaalt als voor hen het belangrijkste, ontwikkelings potentieel, in de onderhandelingen met Oss niet of nauwlijks aan de orde is geweest terwijl daar wel naar gevraagd is door de gemeente Oss. Het ziekenhuis heeft altijd laten weten dat de locatie in Oss groot genoeg was. Om dan nu met het argument te komen dat Oss te weinig ontwikkelingspotentieel heeft riekt dan ook naar het gebruiken van een gelegenheidsargument.

Door nu te kiezen voor Uden doet het ziekenhuis niet alleen heel veel mensen in Oss en de regio tekort maar ook zichzelf. Het gaat jaren duren voor ze zelfs maar kunnen beginnen met de nieuwbouw en ze zijn duurder uit. Het ziekenhuis kan hiermee zelfs haar eigen levensvatbaarheid op het spel zetten.

De SP gaat ervan uit dat het college van B&W van Oss de beslissing van het ziekenhuisbestuur grondig analyseert om te bezien wat er nog voor mogelijkheden zijn. Ook zullen we nauwlettend in de gaten houden dat, hoe het verder ook gaat lopen, dat Oss een zo goed mogelijke ziekenhuisvoorziening – waarbij wij denken aan een dagziekenhuis - overhoudt voor de Osse patiënten.

Lilian Marijnissen: "Ongelofelijk..."

U bent hier