h

Oss teleurgesteld over besluit Minister Hoogervorst inzake nieuwbouw ziekenhuis Bernhoven

11 augustus 2005

Oss teleurgesteld over besluit Minister Hoogervorst inzake nieuwbouw ziekenhuis Bernhoven

SP-Wethouder H. van Gerven van Sociale Zaken van de gemeente Oss heeft namens het college van burgemeester en wethouders zijn teleurstelling uitgesproken over het besluit van Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Minister maakte hedenochtend bekend toestemming te geven aan ziekenhuis Bernhoven om op één locatie een nieuw ziekenhuis te gaan bouwen.

De gemeenten Oss en Veghel maken zich al enkele jaren sterk om de huidige ziekenhuisvoorziening in de beide gemeenten te behouden. De gemeentebesturen zijn van mening dat de huidige vorm van zorg op twee locaties beter is voor patiënten en dus voor de inwoners van het gebied. Daarbij geldt voor de gemeente Oss het aanvullende en belangrijke gegeven dat een stad met bijna 80.000 inwoners zónder eigen ziekenhuis ondenkbaar is. Bovendien gaat dit besluit voorbij aan honderd jaar ziekenhuishistorie in Oss en Veghel.

Tijdens de perstoelichting hedenmiddag heeft wethouder Van Gerven aangegeven het besluit van de Minister te betreuren. Eén groot ziekenhuis in de regio betekent een verschraling van de zorg. Het besluit van de Minister is in de ogen van Oss dan ook eerder een bezuinigingsmaatregel en géén verbetering van de kwaliteit. Méér inwoners moeten nu verder reizen voor minder toegankelijke zorg en dat is dus beslist een achteruitgang. Oss maakt zich grote zorgen over de bereikbaarheid van de toekomstige ziekenhuiszorg. Wat dit laatste betreft vertrouwt het college van b&w er op dat het bestuur van Bernhoven op zoek zal gaan naar de best mogelijke locatie. En dan geldt dat Oss als toekomstige locatiemogelijkheid nadrukkelijk in beeld dient te zijn.

Henk van GervenVan Gerven haalde het advies van het Bouwcollege aan waarin wordt gesteld dat de huidige twee locaties in Oss en Veghel twee volwaardige ziekenhuizen zijn die zowel financieel, kwalitatief en qua doelmatigheid goed functioneren. Ook de Minister beaamt dit gegeven. Juist in het licht hiervan blijft het onacceptabel dat het spoor van ?groter is beter? zo hardnekkig wordt voortgezet. Vandaar ook dat de gemeente Oss zich zal blijven richten op de Haagse politieke partijen om hen te wijzen op deze ongewenste gang van zaken. Het is immers niet meer dan logisch dat de Tweede Kamer kritisch zal willen meekijken en mee-oordelen over het opheffen van de standstill. Een besluit dat immers wringt met de Wet toelating zorginstellingen. Deze Wet wordt spoedig in de Eerste Kamer besproken en het getuigt niet van respect voor de Kamer om haaks op een Wet in wording nu besluiten te gaan nemen.

Eén locatie in Oss
Mocht onze regio onverhoopt geconfronteerd worden met een nieuwbouw van Bernhoven op slechts één locatie dan stelt Oss zich op het standpunt dat de gemeente Oss met bijna 80.000 inwoners de beste locatie voor deze bouw is. De wethouder benadrukte in dat verband al met Bernhoven gesproken te hebben en op de hoogte te zijn van de criteria en wensen van het ziekenhuis. Op korte termijn zal Oss komen met locaties die geheel voldoen aan de wensen en eisen van het ziekenhuis. De voorbereidingen voor Osse locaties zijn in volle gang en dit is ook conform het raadsbesluit waarin wordt vastgesteld dat het college van b&w dient vast te houden aan twee locaties (in Veghel en Oss) maar tegelijkertijd op volle kracht moet doorgaan met het voorbereiden van een unieke locatie in Oss.

Bezwaar
Tegen het besluit van de Minister is bezwaar mogelijk. Oss zal de komende tijd nader bekijken in hoeverre dit zinvol en wenselijk is.

U bent hier